Guvernul cere 300 mil. dolari pentru acţiunile Rompetrol, dar s-ar mulţumi şi cu 200

Autor: Radu Bostan 29.07.2015
Licitaţia pentru vânzarea a 26,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare (sim­bol bursier RRC) aflate în mâinile sta­tului va porni de la preţul de 300 mi­l. do­lari, de unde va pu­tea merge în sus sau în jos, însă statul va anula pro­cedura dacă nu obţine măcar 200 mil. dolari.
 
Guvernul a aprobat ieri stra­tegia de privati­zare a Rom­petrol Rafi­na­re, grupul în care sunt con­so­lidate re­zul­tatele rafi­nă­riei Petro­midia, cea mai ma­re din ţară, dar şi ale reţelei de ben­zi­nării omonime, controlate de compania kazahă de stat KazMunayGas. Strategia pre­vede că statul va vinde 11,7 milioane de acţiuni, echivalent cu 26,69% din ca­pitalul Rompetrol, printr-o „metodă trans­parentă“, urmând să rămână cu o participaţie de 18%.
 
„Preţul de ofertă al pachetului de ac­ţiuni va fi cel puţin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acţiuni, iar licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă (licitaţie competitivă), sau în scădere (licitaţie olan­deză), în funcţie de in­te­resul manifestat de in­ves­titori“, arată un comunicat al Guvernului.