„Atenţiile“ îl trimit în judecată pe consilierul lui Oprescu în dosarul mită pentru supermarketuri

Autor: Roxana Petrescu 29.06.2015

Wigler Solomon, consilier per­sonal al primarului general al Capi­talei, Sorin Oprescu, a fost trimis în jude­cată, în stare de arest preventiv, de că­tre procurorii DNA, într-un dosar în ca­re este suspectat că ar fi pretins în pe­rioa­da mai-iunie 2012 - mai 2015, în mai multe rânduri, sume de bani pentru a in­ter­veni în obţinerea de aprobări pen­tru planuri urbanistice zonale (PUZ-uri) pentru o reţea de supermarketuri.

Un comunicat dat de DNA la fi­na­lul săptămânii trecute arată că Wigler So­lo­mon a pretins în mai multe rânduri su­ma de 230.000 de euro şi a primit, în mai multe tranşe, suma de 179.000 euro de la un o persoană (martor denun­ţă­tor) pentru a interveni pe lângă func­ţio­nari pentru aprobarea unor PUZ-uri necesare deschiderii a trei super­mar­keturi în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către primărie.

La data de 3 iunie 2015, inculpatul Wigler Solomon a fost surprins în fla­grant de procurorii anticorupţie în timp ce primea suma de 25.000 euro de la mar­torul denunţător.

„Moni“, aşa cum este alintat con­silie­rul lui Oprescu de către apropiaţii săi, a recunoscut că a luat suma, dar că aceasta era o doar „atenţie“ din partea ad­ministratorului firmei şi că eliberarea auto­rizaţiilor nu depindea de aceasta.

Potrivit declaraţiei de avere, consi­lierul personal al lui Oprescu, care susţine că „atenţia“ nu a ajuns şi la pri­mar, conform informaţiilor din presă, a reuşit cu un salariu de 650 de euro pe lu­nă să strângă o avere substanţială, având obiecte preţioase de 1,9 mil. euro, trei auto­turisme de lux, două case şi un apar­tament în Bucureşti de cel pu­ţin 500.000 de euro, depozite bancare şi îm­prumuturi către terţi de 362.000 de euro.

În acest scandal care a zguduit pri­mă­ria Bucureştiului la începutul acestei luni a fost vehiculat numele retailerului german Kaufland, liderul pieţei locale de comerţ modern, cu peste 100 de magazine şi afaceri estimate la 1,9 mld. euro anul trecut. Totuşi, singura acu­za­ţie oficială este cea îm­potriva lui Wigler. Nici reţeaua de supermarketuri şi nici omul de afaceri menţionat ca denun­ţă­tor în dosar nu apar ca părţi incriminate în dosar, iar numele lor nu sunt publice.