Justificările lui Teodorovici: Impozitarea bacşişului a fost o măsură convenită cu piaţa, o experienţă, nu un eşec

Autor: Mediafax 19.05.2015

Ministrul finanţelor Eugen Teo­dorovici a justificat ieri în faţa parlamentarilor măsura renunţării la impozitarea bacşişului afirmând că măsura a fost „o experienţă, nu un eşec“.

„Această idee, a impozitării bacşişului, a apărut în 2012, măsura a fost adoptată acum în contextul binecunoscut al controlalelor ANAF, mai precis atunci când se găseau în case de marcat diferenţe de bani nefis­calizate. Întreaga piaţă era ne­mulţumită de închiderea firmelor, aşa că am optat pentru această soluţie. Important este faptul că nu a fost o măsură pentru a mări taxele la buget, ci pentru a rezolva o problemă punctuală. Implementarea măsurii convenită cu reprezentanţii industriilor cu profil a ridicat şi alte nemulţumiri, iar pentru a le rezolva, am organizat o nouă consultare la sfârşitul săptămânii trecute şi am încercat să găsim împreună soluţii alternative, care să fie în beneficiul ambelor părţi. Concluzia întâlnirii a fost aceea de a renunţa la bacşişul reglementat prin ordonanţa de urgenţă 8/2015. Au fost voci în cadrul acestei întâlniri care au susţinut păstrarea măsurii într-o formă opţională, dar, având în vedere că în practică apar situaţii care nu pot fi rezolvate, am renunţat la această măsură“, a afirmat Teodorovici.

El a spus că impozitarea bacşişului şi renunţarea la ea au fost măsuri convenite cu „piaţa“ şi că „a fost o experienţă, nu un eşec“.

Eliminarea impozitului pe bacşiş a fost anunţată săptămâna trecută, după doar câteva zile de la intrarea în vigoare a legii.

„Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale“, a spus Teo­dorovici atunci. Guvernul aştepta în jur de 154 de milioane de lei în acest an şi 300 milioane lei anul viitor din impozitarea bacşişului. Acest lucru în­seamnă că statul a evaluat „piaţa bacşişului“ spre 1,8 miliarde de lei (400 mil. euro) anual.