Nuclearelectrica cheltuie 115 mil. lei pentru a dezafecta Unitatea 5

Autor: Radu Bostan 08.05.2015

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) îşi propune să cheltuie până la 115 mil. lei (fără TVA) pentru a schimba scopul clădirilor şi tere­nului destinate iniţial Unităţii 5, un reactor care se regăsea în proiectul original al centralei de la Cernavodă, dar a cărui construcţie a fost abandonată.

Acţionarii producătorului de energie au hotărât încă din 2014 sistarea lucrărilor de construcţie la Unitatea 5, la acea vreme finalizată în proporţie de 2,8%, în condiţiile în care şi realizarea Unităţilor 3 şi 4 este nesigură, depinzând de obţinerea unor fonduri colosale. Costul finalizării Unităţii 5 era estimat la 2,8 miliarde de euro, într-un studiu de fezabilitate realizat în 2011.

Acum, Nuclearelectrica vrea să instaleze pe situl fostei unităţi un adă­post şi un centru de control pentru situaţii de urgenţă, dar şi un spaţiu ad­mi­nis­trativ pentru personalul de inter­venţie, potrivit unui anunţ publicat în SEAP. Compania îşi doreşte să amena­jeze pe acelaşi teren şi un punct termic pentru a încălzi platforma Cernavodă.

Nuclearelectrica este pregătită să aloce pentru aceste construcţii la 107,6 mi­lioane de lei, plus 7,4 milioane de lei pentru „cheltuieli diverse şi nepre­vă­zute“, proiectul urmând a fi finanţat din surse proprii. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 iunie.