Polonezii au lichidat o treime din acţiunile Bittnet, cu profit de 21%

Autor: Radu Bostan 24.04.2015

Fondul polonez de investiţii Carpathia Capital a vândut pe bursă o treime din deţinerea la Bittnet Systems (simbol bursier BNET), obţinând un profit de 21% în prima săptămână după listarea furnizorului de servicii de training IT pe piaţa alternativă a bursei de la Bucureşti.

Acţiunile Bittnet se tranzacţionează acum la preţul de 1,8 lei/titlu, cu 2,8% mai mare decât în ziua listării.

Carpathia Capital, care este la rândul său listat pe AeRO, sub simbolul CRPC, a lichidat până în prezent 150.000 de acţiuni ale Bittnet la un preţ mediu de 1,764 lei/titlu, arată calculele ZF pe baza tranzacţiilor raportate către bursă. Pachetul vândut reprezintă o treime din participaţia de 10% pe care Carpathia a dobândit-o înaintea listării Bittnet, printr-o tranzacţie în valoare de 150.000 de euro. Tranzacţia evalua acţiunile companiei de IT la un preţ de 1,46 lei bucata, astfel că fondul a reuşit să marcheze un profit pe unitate de peste 20% într-o singură săptămână.

Carpathia mai deţine acum în jur de 6,6% din capitalul Bittnet şi va continua să vândă acţiuni BNET în piaţă până va scădea la o cotă de maximum 2,5%, potrivit angajamentului din memorandumul de listare, care are ca scop creşterea ponderii acţiunilor disponibile la tranzacţionare (free-float).

Fondul de investiţii este deţinut de INC, o firmă poloneză de consultanţă care a pregătit listarea Bittnet, dar care este şi unul dintre acţionarii minoritari ai firmei de training IT. INC a cumpărat 2,5% din acţiunile Bittnet Systems înainte ca aceasta să ajun­gă pe bursă, iar după listare a vândut 0,27%, potrivit tranzac­ţi­ilor raportate. La finalul programului de vânzări al Carpathia, Bittnet ar urma să aibă un free-float de 10%. Cele două companii poloneze sunt singurii dintre acţionarii iniţiali al Bittnet care au dreptul de a-şi vinde acţiunile. Ceilalţi acţionari, care deţin cumu­lat 87,5% din acţiuni, nu îşi vor putea lichida participaţiile în primele 12 luni de la listare.