Valentin Ţăruş, Farmaceutica Remedia: Când compania va valora dublu, atunci voi lua în calcul vânzarea

Autor: Roxana Pricop 16.04.2015
Valentin Norbert Ţăruş, cel mai mare acţionar, cu 66,5%, din capitalul Far­maceutica Remedia (RMAH), spu­ne că doar la o cotaţie de 0,5 lei/titlu, du­blă faţă de preţul actual al acţiunilor, ia în calcul o vânzare a pachetului pe ca­re îl deţine la distribuitorul de me­di­ca­mente.
 
El a preluat controlul companiei în 2001, în urma procesului de privatizare în masă. Pe maximele din 2007, omul de afaceri a vândut un pachet de 15% din acţiu­nile RMAH (octombrie 2007) la un preţ ajustat de circa 0,81 lei/titlu pentru o sumă de 4 milioane de euro. Atunci a intrat în acţionariatul compa­niei fondul de investiţii american Julius Baer, pe atunci cel mai mare in­ves­titor străin de la bursa din Bucureşti, cu o deţinere de peste 5% din capital.
 
„În 2007, totul părea de aur pentru investitori, acţiunile au crescut şi au avut cerere. Atunci am vândut aproape 20% din companie pentru 4 mil. euro. Din aceşti bani, un milion de euro am plătit taxe în Austria, pentru că sunt cetă­ţean austriac, un milion l-am păs­trat, iar două milioane de euro le-am rein­vestit în companie”, a spus Valentin Nor­bert Ţăruş în cadrul unei întâlniri cu analiştii şi investitorii, care a marcat 18 ani de la listarea la bursă.
 
În prezent, Farmaceutica Remedia este cotată pe bursă la o valoare de 26,5 mil. lei (6 mil.euro), iar pachetul deţinut de proprietar valorează circa 17,5 mil. lei (4 mil. euro). În 2009, Ţăruş a transferat compania de pe piaţa RASDAQ pe piaţa principală a bursei. Din 2009 până în prezent, cotaţia acţiunilor RMAH a crescut de 2,5 ori, însă sub maximele atinse în 2007. În toată această perioadă, compania a plătit dividende investitorilor cu un randament peste dobânda bancară, politică pe care conducerea societăţii intenţionează să o păstreze. De la listarea pe piaţa RASDAQ în 1997, la o cotaţie ajustată de 0,0074 lei, preţul a crescut de 33 de ori până în prezent.