Moldova, „vitregită“: doar patru mari şantiere private sunt în lucru

Autori: Andreea Neferu , Cristi Moga 10.04.2015

Regiunea Moldova are în prezent în lucru doar patru mari şantiere finanţate de investitori privaţi, dintre care trei sunt concentrate în municipiul Iaşi, arată o analiză a revistei Business Construct din luna aprilie.

Trei clădiri de birouri în capitala Moldovei, Iaşi, şi un magazin Dedeman la Suceava sunt principalele proiecte private din nord-estul României, o zonă care în general este considerată ca fiind cea mai săracă din ţară.

Click AICI pentru a vedea harta la rezoluţie maximă

De asemenea, regiunea este cunoscută pentru forţa de muncă mai ieftină decât în restul ţării şi infrastructura slab dezvoltată. Regiunea de nord-est a ţării, care se identifică cu Mol­dova, are un PIB per capita de doar 3.400 de euro, faţă de o medie naţională de circa 5.500 de euro.

În schimb, în regiunea Tran­silvania şi Banat se află în lucru 16 proiecte private, în timp ce în sud (Oltenia, Muntenia şi Dobrogea) sunt 23 de şantiere private, majoritatea în Bucureşti.

O situaţie similară se întâlneşte şi în ceea ce priveşte investiţiile publice în infrastructura de transport, care preponderent sunt concentrate în zona central-vestică sau în sudul ţării, în timp ce în Moldova este în lucru un singur proiect de anvergură, şi anume centura municipiului Sucea­va. În perioada următoare ar trebui însă să înceapă şi lucrările la centura Bacăului.