CFR Marfă a intrat pe profit anul trecut după ce a adunat pierderi de 1,8 miliarde de lei în şase ani

Autor: Andreea Neferu 27.03.2015
Transportatorul naţional feroviar de marfă CFR Marfă a reuşit să treacă anul trecut pe profit pentru prima oară după 2007, înregistrând un plus de 0,8 milioane de lei, după ce a acumulat pierderi totale de 1,8 miliarde de lei în perioada 2008-2013, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Transporturilor.
 
Profitul net de anul trecut este unul „firav“, însă reprezintă o îmbunătăţire a rezultatelor financiare ale CFR Marfă, companie considerată timp de mulţi ani una dintre „găurile negre“ de la Ministerul Trans­porturilor.
 
Pentru 2015, CFR Marfă şi-a bugetat un nou profit net, de circa 3 milioane de lei, potrivit datelor transmise de Ministerul Transporturilor la solicitarea ZF. Pe de altă parte, compania de stat estimează că anul acesta va consemna o cifră de afaceri de 877 de milioane de lei, în scădere cu circa 8% faţă de 2014, după ce anul trecut rulajul CFR Marfă a crescut cu aproape 4% faţă de 2013.
 
Transportatorul feroviar de mărfuri a dat afară 2.500 de oameni anul trecut, ajungând la aproximativ 6.500 de angajaţi, număr care se va menţine similar şi anul acesta. Compania a făcut în 2014 disponibilizări, deşi mai mulţi ingineri feroviari susţineau că aceasta nu este o măsură potrivită în contextul actual şi că ar trebui dezvoltată activitatea companiei şi implicit crescute veniturile.