Arendaşii iau toate terenurile agricole tranzacţionate în Olt

Autor: Gabriel Razi 18.03.2015

Arendaşii, persoanele fizice sau juridice care exploatează terenurile agricole ale micilor proprietari din mediul rural, au cumpărat în primele două luni ale acestui an 99% din terenurile tranzacţionate în judeţul Olt. Arendaşii din Olt au luat în acest interval 82 de hectare de teren arabil la un preţ mediu de 1.700 euro/hec­tar, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor Direcţiei Agricole.

Valoarea totală a înţelegerilor semnate între arendaşi şi mici proprietari se ridică la aproape 150.000 euro, sumă agregată din valoarea cumulată a mai mult de 100 de loturi de teren.

Situaţia tranzacţiilor cu teren arabil din judeţul Olt arată o piaţă funciară rudimentară cu un grad redus de integrare a suprafeţelor sub umbrela companiilor.

Cel mai activ cumpărator în primele două luni ale anului a fost bucureşteanul Andrei Sfârâială, care a luat 12,7 hectare de teren arabil de la mai multe persoane fizice din localitatea Fălcoiu, la 17 kilometri nord de Caracal şi în apropierea râului Olt. Omul de afaceri a plătit în medie 1.100 euro pentru fiecare hectar achiziţionat în loturi fragmentate chiar şi mai mici de un hectar sau de numai câteva hectare.