Vulturii financiari fac front comun pentru a-şi recupera banii de la Ucraina

Autor: Sebastian Tănase 16.03.2015

Fondurile vor să-şi împartă datoria externă de 17 mld. dolari a ţării sfâşiate de război.



Fondul american de investiţii Franklin Templeton, cel mai mare creditor al Ucrainei, s-a pregătit aliniindu-se cu alţi creditori şi angajând consilieri pentru negocieri dure cu Kievul, care a prezentat planuri pentru o restructurare drastică a datoriei internaţionale de 17 miliarde de dolari a ţării, potrivit Financial Times.

Templeton, care în România este administratorul Fondului Proprietatea, deţine 25-30% din datoria suverană a Ucrainei la valoare nominală, conform datelor Thomson Reuters. O parte semnificativă din datoria ucraineană este în portofoliile unor investitori interni (30%) şi instituţii internaţionale (10%).

Rusia deţine mai puţin de 20% din datoria internaţională de 17 miliarde de dolari, astfel că nu are drept de veto în nicio înţelegere care necesită o majoritate de două treimi, potrivit CNBC.

Grupul format de Franklin Templeton controlează 50% din bondurile internaţionale ucrainene şi a angajat divizia de consultanţă a Blackstone din SUA, cea mai mare firmă de investiţii financiare alternative la nivel mondial, pentru a-i reprezenta în negocierile cu Kievul. Blackstone a fost reprezentantul creditorilor Greciei în 2012, când Atena a lansat cea mai mare operaţiune de restructurare a datoriilor suverane din istorie. La fel ca atunci, Blackstone va înfrunta compania Lazard, care acum acţionează ca  reprezentant al guvernului ucrainean.

Rusia deţine obligaţiuni de 3 miliarde de dolari achiziţionate ca parte a unui program de bailout acordat fostului guvern prorus înlăturat de la putere în 2014.