Senatul a aprobat proiectul fondurilor de investiţii alternative

Autor: Roxana Pricop 02.03.2015

Proiectul de lege care reglementează activitatea administratorilor de fonduri de investiţii alternative, categorie în care se vor încadra SIF-urile, SAI Muntenia Invest şi administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a fost aprobat de Senat în şedinţa de miercuri, 25 februarie.

Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală aparţi­nând Camerei Deputaţilor.

Cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea sunt înregistrate acum la Autoritatea de Supraveghere Financiară ca fonduri închise de investiţii, categorie asimilabilă în viitor fondurilor de investiţii alternative. SIF-urile care se autoadministrează, aşa cum sunt SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia, ar trebui astfel să se reautorizeze ca fonduri alternative la ASF în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii. Situaţia este valabilă şi pentru SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, şi sucursala locală a Franklin Templeton care administrează activele FP.

Noutatea adusă de proiectul de lege este că remuneraţi­ile conducătorilor fondurilor alternative de investiţii vor fi mai transparente, iar cel puţin 50% din remuneraţiile variabile va trebui să fie plătite în acţiuni.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

România este printre ţările care au rămas în urmă cu transpunerea în legislaţia locală a directivei UE care reglementează activitatea fondurilor de investiţii alternative.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Termenul iniţial de adoptare a fost iulie 2014, însă nu a fost respectat, iar o aprobare a legii în Parlament ar urma să aibă loc în următoarele luni. Directiva fondurilor de investiţii alternative a fost adoptată de Comisia Europeană drept reacţie la criza financiară şi la comportamentul fondurilor de hedging, vehicule de investiţii care nu sunt încă înregistrate cu domiciliul în România.