Enel renunţă temporar la vânzarea activelor din România şi anunţă noua strategie în martie

Autor: Roxana Petrescu 18.02.2015

Grupul italian de utilităţi Enel suspendă temporar procesul de vânzare a activelor din sectorul distribuţiei şi furnizării de energie electrică din România, unde compania acoperă regiunile Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, ca urmare a atingerii unor ţinte legate de reducerea datoriei la nivel de grup. Italienii au anunţat în vara anului trecut că intenţionează să se retragă din România şi Slovacia într-un efort la nivel de grup de a-şi reduce datoriile. Deşi italienii au anunţat că vor să-şi închieie socotelile până la finalul anului 2014, la începutul acestui an managementul de la Roma a anunţat că finalizarea tranzacţiilor ar putea avea la jumătatea acestui an.



În România, anunţul Enel a suscitat interesul din partea mai multor companii, printre care şi două controlate de statul român. Astfel, potrivit informaţiilor din piaţă ar fi fost interesate de acest proces Electrica, Nuclearelectrica, germanii de la E.ON, grupul franco Belgian GDF SUEZ precum şi o companie din China, care s-ar fi retras din cursă. Potrivit unor surse din piaţă, italienii ar fi aşteptat ofertele angajante până la finalul lunii martie. Azi însă, compania a anunţat următorul lucru:

“Enel confirmă faptul ca procesul de vânzare al activelor din România a fost suspendat temporar. Vânzarea activelor Enel România era parte dintr-un program mai amplu de tranzacţii ce urmăreau încasarea a până la 4 miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu succes a mai multor iniţiative în timpul anului 2014, această ţintă a fost atinsă. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricăror planuri de continuare a acestui program în contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date în luna martie”, a declarat Biroul de presă al Enel.