„Vedetele“ lui 2014 au început anul pe roşu. Băncile au reintrat pe radarul investitorilor

Autor: Radu Bostan 12.01.2015

Acţiunile companiilor din energie, vedetele anului trecut, au încheiat prima săptămână din 2015 cu scăderi de până la 5%, suferind de pe urma unei noi ieftiniri a preţului petrolului şi a volatilităţii de pe pieţele externe.

Transportatorul de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) şi cel de gaze naturale Transgaz (TGN) au raportat scăderi de 2% şi respectiv 1,7% după prima săptămână de tranzacţii pe bursa de la Bucureşti.

Deschiderea de an are loc în condiţiile în care acţiunile TEL au crescut cu 85%, iar  Transgaz a urcat cu 42% pe bursă anul trecut, pe fondul rezultatelor operaţionale peste aşteptări. Însă în prima săptămână acestea au subperformat faţă de evoluţia generală a bursei, al cărei indice de referinţă BET a scăzut doar cu 0,9%.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Cu mai bine de jumătate din capitalizare reprezentată de companiile energetice, bursa locală este puternic expusă la fluctuaţiile cotaţiei mondiale ale petrolului. Ţiţeiul Brent a scăzut vineri la preţul de 50,11 dolari pe baril, minimul ultimilor cinci ani şi jumătate, după ce un diplomat al Emiratelor Arabe Unite a exclus categoric o intervenţie din partea cartelului OPEC pentru a restrânge producţia şi a împinge în sus preţul, potrivit Bloomberg. OPEC acoperă 40% din cererea mondială de petrol, care în prezent este cu circa două milioane de barili mai mică decât producţia zilnică, potrivit esti­mărilor Qatarului.

Noua ieftinire a petrolului, care sugerează că preţul va sparge curând şi pragul psihologic de 50 dolari pe baril, a lovit puternic în cotaţia acţiunilor OMV Petrom (SNP), care a scăzut vineri cu 2,5%. Titlurile Petrom s-au depreciat cu 5,4% de la începutul anului, până la 0,386 lei pe unitate. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), al cărui activ principal este Petrom, au scăzut la rândul lor cu 3,7% anul acesta.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Pe de altă parte, începutul de an a favorizat acţiunile bancare care au raportat creşteri de 3-4% în prima săptămână. Banca Transilvania (TLV), a treia bancă din sistem după active, a câştigat 4,4% din valoare şi a închis şedinţa de vineri la cotaţia de 1,991 lei/titlu, la un pas de pragul psihologic de 2 lei/titlu. Acţiunile BRD-Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 2,9%, recucerind pragul de 9 lei/titlu, iar Banca Comercială Carpatica (BCC) a urcat cu 3,4%, până la 0,07 lei.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei BRD-Groupe Société Générale

Dintre acţiunile lichide de la Bucureşti, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Bursei de Valori (BVB), care au crescut cu 6,3% în prima săptămână din 2015. Acţiunile BVB au închis şedinţa de vineri la cotaţia de 36,1 lei/titlu, după ce pe parcursul şedinţei de vineri au atins cotaţia de 37,5 lei/titlu, prag nemaiatins din vara anului 2011. Avansul acţiunilor BVB a fost alimentat de majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din capitalul operatorilor bursieri, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finalul anului trecut.