Ce produse agroalimentare importă şi exportă România
Primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare este ocupat în primul semestru al anului de carne, cu o valoare totală de aproape 300 milioane euro, urmată de furaje şi fructe. În cazul exporturilor, clasamentul este conduse detaşat de cereale, locurile următoare fiind rezervate tutunului şi seminţelor.
Structura exporturilor arată dependenţa aproape totală a agriculturii româneşti de fluxurile dictate prin lichidităţi de comercianţii de mărfuri brute şi mult mai puţin de forţa pe care brandurile alimentare româneşti au reuşit să o capete pe piaţa alimentară globală.
„Este o nebunie să exporţi porumb şi orz, să nu le transformi în furaje, dar în acelaşi timp să cumperi furaje procesate din import“, spune profesorul universitar Valeriu Tabără, care a fost în două rânduri şi ministru al agriculturii.
În rândul produselor importate de România se află şi lactatele, ouăle şi mierea, dar şi zahărul şi alte produse zaharoase.