Universităţile îşi cresc încasările, dar angajatorii cred că scade calitatea educaţiei

Autor: Adelina Mihai 14.08.2014

Să trimiţi la universitatate un ab­solvent de liceu care nu a promovat bacalau­rea­tul este o măsură de acoperire a unor gre­şeli făcute tot de sistemul edu­caţio­nal şi care poate decredibiliza exa­menul de baca­lau­reat, spun angaja­torii despre o or­do­nan­ţă a guvernului prin care uni­versităţile îşi pot în­fi­inţa, pe lân­gă facultăţi, propriile şcoli postliceale.

Un paragraf din ordonanţa recentă de mo­di­fi­ca­re a legii învăţământului permite ca, în cadrul uni­versităţilor, să se înfiinţeze „colegii“ care să func­ţioneze ca şcoli postliceale şi la care să se poa­tă înscrie şi absolvenţii de liceu care nu au pro­mo­vat examenul de bacalaureat. În timp ce uni­ver­si­tă­ţile deja se gândesc la ce tipuri de specializări să ofere şi calculează ce taxe noi vor încasa de pe ur­ma acestei măsuri, angajatorii privesc cu scep­ti­cism această măsură de rezolvare a unei deficienţe cre­ate tot de sistemul de învăţământ. Dacă toţi cei 350.000 de absolvenţi de liceu care nu au luat ba­calaureatul în ultimii patru ani s-ar înscrie la aceste co­legii, în condiţiile unei taxe medii de şcolarizare de 2.000 de lei (450 de euro) pe an, universităţile ar avea un business suplimentar de circa 160 de mi­lioane de euro doar anul acesta.

„În opinia mea, un potenţial angajator nu are niciun motiv serios de a acorda prioritate la an­ga­ja­re unui tânăr care, din orice motive, nu a pro­mo­vat examenul de bacalaureat, dar a participat la un program de «re-educare» devenit posibil prin aceas­tă OUG. Consider că, pe ansamblu, punerea în practică a acestei hotărâri va duce la decredi­bi­li­zarea unui prag educaţional relevant în tradiţia şi cul­tura noastră (şi nu numai): examenul de bacala­u­reat. Furnizarea unei «supape populiste« pentru cei care nu trec de acest prag poate duce la scă­de­rea motivaţiei de a investi în educaţia personală şi la scăderea în continuare a calităţii sistemului edu­ca­ţional“, a spus Adrian Lupulescu, directorul ge­ne­ral al producătorului de microprocesoare Freescale Semiconductor, o companie cu circa 300 de angajaţi pe plan local.