BNR vrea ca Finanţele să elimine impozitul de 16% pe câştigul din dobânzi pentru stimularea economisirii. “La dobânda actuală dacă mai reţinem şi impozitul clientului nu-i rămâne mai nimic”

Autor: Razvan Voican 31.07.2014

Banca Naţională pledează pe lângă Ministerul Finanţelor pentru eliminarea impozitului de 16% pe câştigul din dobânzi pentru stimularea economisirii în bănci, mai ales pe termen lung.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Su­praveghere din BNR, spune că scăderea marcată a dobânzilor pasive aduce în discuţie necesitatea unui stimulent pentru deponenţi în vederea menţinerii economiilor în bănci.

„La dobânda actuală dacă mai reţinem şi impozitul de 16% clientului nu-i rămâne mai nimic. Eu am semnale pozitive de la Ministerul Finanţelor, dar dacă nu se va renunţa complet la impozitare, eu pledez pentru o taxare în trepte care să stimuleze economisirea pe termen mai lung. Menţinerea în bănci a resurselor pentru care s-au zbătut în ultimii ani este o condiţie esenţială pentru crearea unei baze de credite care să le aducă venituri", a spus Cinteză.

În acest moment, băncile oferă la depozitele în lei dobânzi cuprinse între 2% şi 4% pe an. Scăderea abruptă a dobânzilor din ultimii doi ani a făcut ca în timp rata de economisire să se reducă. Dacă în perioada de criză economisirea creştea cu 25% pe an, acum a ajuns la 3%. 

Nicolae Cinteză, BNR: Bancherii trebuie să înceapă să dea credite ca să aibă din ce face profit pe viitor