Sincu, E&Y: Modul în care funcţionează sistemul fis­cal în România nu încurajează dez­vol­ta­rea antreprenorilor din „categoria grea“

Autor: Dana Ciriperu 22.06.2014

Aşteptăm semne de încurajare din par­tea autorităţilor care să dea încre­dere antreprenorilor români să înfiin­ţe­ze şi să utilizeze pentru investiţiile lor struc­turi de tip holding din România, structuri care să reprezinte bazele de creştere pen­tru afaceri peste plafonul de un mi­liard de euro, a spus Gabriel Sincu, director executiv asistenţă fiscală la EY România. 

El atrage atenţia că pe plan local sunt puţine afaceri de peste un miliard de euro, indiferent că vor­bim de companii de stat, multinaţionale sau antreprenori. Datele ZF arată că în 2013 doar 12 firme active pe piaţa româ­neas­că au depăşit acest prag.

În opinia lui Sincu, modul în care funcţionează sistemul fis­cal în România nu încurajează dez­vol­ta­rea antreprenorilor din „categoria grea".

"Există afaceri de succes şi oa­meni care stau în spatele lor, dar din raţiuni fiscale acestea sunt deţinute în mul­te ca­zuri de structuri de tip holding înre­gis­tra­te în afara României", a precizat el. 

Ion Ţiriac, Alin Niculae sau Radu Timiş sunt doar câţiva dintre antrepre­no­rii care nu figurează direct în struc­tu­ra de acţionariat a companiilor pe care le-au înfiinţat, ci prin intermediul unor fir­me înregistrate în Cipru sau Olanda.