VIG revine pe profit, dar afacerile scad cu 20%

Autor: Ciprian Botea 28.05.2014
Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG) a raportat în primul trimestru un profit brut de o jumătate de milion de euro din operaţiunile derulate pe piaţa românească, comparativ cu o pierdere de circa 3 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate la Viena.
 
Afacerile celor trei companii locale controlate de austrieci Omniasig, Asirom şi BCR Viaţă au scăzut cu 19% în perioada ianuarie-martie şi au ajuns la 82 mil. euro. Spre comparaţie, la nivel agregat piaţa de asigurări a stagnat în primele două luni din acest an la echivalentul a 315 mil. euro.
 
„Am observat primele semnale de revenire pe piaţa românească. Chiar dacă este o evoluţie încurajatoare, cred totuşi că este încă prea devreme să vorbim despre o revenire sustenabilă a acestei pieţe“, a declarat Peter Hagen, CEO al Vienna Insurance Group. Companiile locale ale VIG au raportat doar anul trecut pierderi cumulate de 99 mil. euro.
 
VIG a avut în primul trimestru venituri de 69 mil. euro din vânzarea de poliţe de asigurări generale, în scădere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Vânzările de poliţe de viaţă s-au prăbuşit însă cu 40% şi au ajuns la numai 14 mil. euro după ce austriecii au renunţat să mai vândă asigurări de tip employee benefits (poliţe încheiate de companii pentru angajaţi).