10 ani de la cel mai mare val de extindere a UE. De unde s-a plecat şi unde s-a ajuns. S-ar fi dezvoltat România mai bine dacă intra în UE în 2004?

Autor: Bogdan Cojocaru 02.05.2014
Ieri, 1 mai, s-au împlinit zece ani de la cea mai mare extindere a Uniuni Europene, un „big bang“ care a lipit spaţiului comunitar Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru şi Malta.
 
Trenul pierdut: Cum ar fi arătat România dacă adera la Uniunea Europeană odată cu cei patru vecini din grupul de la Vişegrad?

În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, liderii nu au ezitat să folosească evenimentul pentru a lăuda performanţele ţării în cursa europeană: povestea cu cel mai mare succes din extinderea Uniunii Europene şi afirmarea pe planul diplomaţiei internaţionale.

În Cehia, o ţară mai degrabă occidentală decât est-europeană, perspectiva europeană este înfăţişată în culori sumbre, mediu în care încrederea în instituţiile europene este la minim. Cehii simt că ţara se îndreaptă spre nicăieri, scrie presa din Republica Cehă.

În pofida perspectivelor redate prin prisme diferite, zece ani de apartenenţă la UE au adus rezultate pozitive notabile: securitate teritorială, standarde de viaţă mai bune, PIB per capita mai mare şi mai important, bani europeni. Polonezii, de exemplu, au încasat de la Uniunea Europeană de trei ori mai mult decât au dat.

Cititi si

Ce este grupul de la Vişegrad

OPINIE IULIAN ANGHEL, EDITOR ZF. Părinţii mănâncă aguridă, iar copiilor li se strepezesc dinţii