Alerta de tsunami în Chile, după un cutremur de 7,6 grade

Autor: Luminiţa Bogdan 03.04.2014

Chile a ridicat, joi, alerta de tsunami pe tot teritoriul, după o replică puternică, de 7,6 grade, a seismului produs marţi seara în nordul ţării, relatează AFP.

"Serviciile hidrografice şi oceanografice ale Marinei au anulat alerta de tsunami pentru tot teritoriul naţional", a declarat ministrul de Interne, Rodrigo Peñailillo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Replica seismului cu magnitudinea de 8,2 produs marţi a fost înregistrată în largul Iquique şi a activat o nouă alertă de tsunami pe toată coasta chiliană.

Seismul s-a produs la ora locală 23.43 (joi, 04.43 ora României), la 20 de kilometri sud de oraşul Iquique şi, "din cauza nivelului magnitudinii s-a trecut la starea de alertă de tsunami" pe toată coasta chiliană, a anunţat Serviciul hidrografic şi oceanografic al armatei chiliene (Shoa).

În urma alertei de tsunami, populaţia aflată în localităţile din zonele de coastă a fost evacuată, în special la Arica, Iquique şi Antofagasta, cele mai afectate regiuni în urma seismului cu magnitudinea de 8,2 produs marţi seară, care a provocat moartea şase persoane.

Preşedinta Chile, Michelle Bachelet, care se afla în oraşul Arica, situat la 2.100 kilometri nord de Santiago, în momentul producerii replicii seismice, a fost evacuată într-o parte mai sigură a oraşului, a anunţat televiziunea oficială TVN.

Autorităţile chiliene nu au anunţat deocamdată victime sau eventuale pagube materiale în urma noului seism.