România îşi poate îndeplini cu 6 ani mai devreme ţintele „verzi“ stabilite pentru 2020 după investiţii în regenerabile de 10 miliarde de euro

Autor: Roxana Petrescu 05.03.2014
România poate ajunge la finalul acestui an la o capacitate în proiecte de energie verde de circa 6.000 MW după ce va atrage investiţii de încă 2,5 miliarde de euro în eoliene şi solare. Cu această capacitate, piaţa locală îşi atinge cu şase ani mai devreme ţintele stabilite pentru anul 2020, când, conform Planului Naţional de Acţiune în domeniul Energiei Regenerabile, România trebuie să aibă eoliene, solare sau mici hidrocentrale cu o capacitate de 5.589 MW. Atingerea acestui obiectiv cu şase ani mai devreme ar putea veni după investiţii de 8,5-10 mld. euro, dar cu costul unor facturi în creştere pentru industrie care au generat instabilitate legislativă pentru „verzi“.
 
„Este nevoie de o legislaţie şi un sistem care să ţină cont de investiţiile efectuate până în prezent de companiile din sector. În ultimii ani, factura de energie a consumatorilor industriali a crescut constant. Acest aspect s-a datorat în parte şi creşterii numărului proiectelor finalizate în domeniul energiei din surse regenerabile şi, totodată, a determinat destul de multe nemulţumiri în rândul marilor consumatori industriali, care au înregistrat costuri de pro­ducţie mai mari, din cauza energiei electrice mai scumpe. Este necesară stabilizarea cadrului legislativ în acest sector“, spune Miruna Suciu, partener în cadrul casei de avocatură Muşat & Asociaţii.