Interviu BBC cu torţionarul de la Canal, Florian Cormoş: "Credeţi că eram la Auschwitz?"

Autor: Biro ATTILA 12.02.2014

Fostul comandant al lagărului de muncă foţaţă de la Cernavodă din 1952, intervievat de BBC, a negat acuzaţiile Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Pus în faţa acuzaţiilor de crime împotriva umanitărţii prin care i se impută moartea a 115 deţinuţi politici, Cormoş a replicat: ”Credeţi că eram la Aschwitz?”

„Ce credeţi, că era Auschwitz?” Cu această întrebare i-a întâmpinat Florian Cormoş, torţionarul de la Canal, pe ziariştii de la BBC, la scurt timp după ce gândul şi IICMER au făcut publice faptele acestui gardian căruia i se pune în responsabilitate moartea a 115 deţinuţi în doar 4 luni de zile.

IICCMER a depus, marţi 11 februarie o sesizare penală pe numele lui Florian Cormoş. Fostul torţionar este acuzat de crime împotriva umanităţii. Este acuzat că în 1952-1953 pe durata a doar patru luni regimul pe care l-a impus la Cernavodă a determinat moarte a 115 deţinuţi. Intervievat de BBC la scurt timp după ce pe numele său a fost depusă plângerea penală Cormoş a negat toate acuzaţiile.

”La Columbia (numele lagărului de la Cernavodă n.red.) erau între 2500 şi 3000 de deţinuţi. După trei ani de săpat la canal erau foarte bolnavi”, a spus Cormoş pentru BBC. Fostul torţionar s-a apărat eplicând că deţinuţii „au fost trimişi la Canal să moară”.

Citiţi mai mult pe www.gandul.info