Restanţe de 1,3 mld. lei au ieşit din bilanţurile băncilor în decembrie

Autor: Ciprian Botea 10.02.2014

Firmele şi clienţii individuali cu împrumuturi mai mari de 20.000 de lei aveau la sfârşitul anului trecut restanţe de 31,7 miliarde de lei (7 mld. euro), sumele cu întârzieri la plată în­re­gistrând în decembrie prima scădere semnificativă din ulti­mul an (de 1,3 mld. lei faţă de noiembrie), arată datele BNR.

„Scăderea din decembrie a fost cel mai probabil una conjuncturală. Există însă o tendinţă de încetinire a ritmului de acumulare a creditelor restante. Această evoluţie confir­mă îmbunătăţirea treptată a calităţii activelor din sistemul ban­car“, afirmă Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac Bank.

Scăderea sumelor întârziate la plată a venit pe fondul unei creşteri uşoare a sumelor datorate de clienţi, până la 257 miliarde de lei, astfel că ponderea creditelor neperformante a scăzut la 12,3%. Ponderea sumelor restante ajunsese la un maxim de 12,9% din sumele datorate în luna noiembrie.

Scăderea sumelor restante s-ar putea datora accelerării vânzărilor de credite neperformante către firmele speciali­zate, în condiţiile în care este puţin probabil ca un număr semnificativ de clienţi să fi reluat plăţile către bănci.

WikiZF: Profilul companiei UniCredit Ţiriac Bank

Presiunea restanţelor rămâne însă mare în condiţiile în care bilanţurile băncilor s-au subţiat constant, iar creditarea nu dă încă semne de revenire deşi economia a consemnat o oarecare revigorare. Faţă de finalul anului 2012, stocul de credite restante este în creştere cu aproape 4 miliarde de lei.

Un număr de 214.000 de debitori înregistrau întârzieri la plată la sfârşitul lunii decembrie, ceea ce înseamnă că unu din patru clienţi are probleme cu rambursarea împrumuturilor.

Numărul total al debitorilor persoane fizice şi companii cu credite de valoare mare era de aproape 900.000 la finalul anului trecut. Creditele şi angajamentele acordate de bănci acestor clienţi depăşeau 309 miliarde de lei în decembrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014