Cât valorează Raiffeisen, una dintre puţinele bănci rămase pe profit în criză, care se pregăteşte să îşi majoreze valoarea nominală a acţiunii de un milion de ori?

Autori: Roxana Pricop , Razvan Voican 26.11.2013
Raiffeisen Bank, a patra bancă din sistem după valoarea activelor, se pregăteşte să îşi majoreze valoarea nominală a acţiunii de un milion de ori până la 100.000 lei, fără a modifica valoarea capitalului social. Preţul de 0,27 lei/acţiune pe care austriecii îl oferă acţionarilor minoritari rămaşi de pe vremea Băncii Agricole şi care vor să se retragă evaluează banca la 3,24 mld. lei (736 mil.euro).
 
WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen Bank
 
Creşterea valorii nominale a unei acţiuni Raiffeisen Bank România are ingredientele unui „deal“ profitabil pentru minoritarii care dispun de banii necesari pentru a participa la procedură şi în acelaşi timp oferă un reper valoric oficial foarte important pentru o bancă mare locală după cinci ani de criză.
 
Evident, vremea multiplilor de peste 2 s-a dus odată cu frenezia de dinaintea crizei, în cazul Raiffeisen fiind aplicat un multiplu de 1,15.
 
Reprezentanţii Raiffeisen afirmă că este vorba despre o măsură de eficientizare a activităţii operaţionale, respectiv de uşurare a gestionării capitalului social şi a achitării dividendelor, Raiffeisen fiind una dintre foarte puţinele bănci de pe piaţă care au continuat să facă profit şi să şi distribuie dividende în ultimii ani.