Principalele puncte ale acordului asupra programului nuclear iranian comunicate de Casa Albă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 24.11.2013

Casa Albă a pezentat sâmbătă seara principalele puncte ale acordului interimar asupra programului nuclear încheiat la Geneva între Republica islamică şi Grupul 5Ă1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania), relatează AFP.

Ţările din cadrul grupului au impus sacţiuni economice pentru a exercita presiuni asupra Iranului cu scopul ca acesta să-şi întrerupă programul nuclear, suspectat de Washington şi aliaţii săi că are scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte.

Acordul de sâmbătă slăbeşte strânsoarea unora dintre aceste sancţiuni în schimbul unei revizuiri a programului nuclear de către Teheran, care se va supune unor inspecţii internaţionale aprofundate timp de şase luni, în vederea negocierii unei „soluţii complete“.

Iranul nu a dezvăluit modul în care interpretează acordul, dar a oferit asigurări că programul său de îmbogăţire a uraniului a fost „recunoscut“. Casa Albă a afirmat, în schimb, că acordul „nu recunoaşte dreptul la îmbogăţirea“ uraniului pentru Teheran.

Potrivit preşedinţiei americane, Iranul:

De cealaltă parte, membrii Grupului 5+1:

În schimb, cea mai mare parte a sancţiunilor americane, comerciale şi financiare, vor rămâne în vigoare în următoarele şase luni, la fel ca sancţiunile decise de Consiliul de Securitate al ONU.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013