​Micii investitori vor lua doar 7,5% din acţiunile subscrise, şi doar jumătate din investitorii instituţionali au primit acţiuni

Autor: Andrei Chirileasa 01.11.2013

Micii investitori care au subscris în oferta publică a Romgaz Mediaş (SNG) vor primi doar 7,5% din acţiunile subscrise, din cauză că cererea de acţiuni pe tranşa de retail a fost uriaşă.

Tranşa de retail, care reprezenta iniţial 15% din ofertă, a fost suprasubscrisă de 17 ori, valoarea ordinelor fiind de peste 1,1 miliarde de euro. Nivelul subscrierilor a determinat statul să suplimenteze această tranşă cu încă 5%, astfel că numărul total de acţiuni alocate micilor investitori a urcat la 11,56 milioane de acţiuni.

Chiar şi aşa, investitorii mici vor primi doar 7,5% din acţiunile subscrise, care au totalizat 153,5 milioane. Astfel, un investitor care a subscris 1.000 de acţiuni (32.000 de lei) va primi 75 de acţiuni. Preţul de vânzare a acţiunilor în ofertă este de 30 de lei, dar cei care au subscris în primele patru zile ale ofertei vor primi un discount de 5%, astfel că vor lua acţiunile la 28,5 lei.

Cererea a fost neaşteptat de mare şi pe tranşa instituţionalilor, unde s-au înregistrat 204 ordine în valoare de 1,7 miliarde de euro, tranşa fiind suprasubscrisă de 5,4 ori. Majoritatea investitorilor instituţionali şi-au exprimat preferinţa pentru GDR-uri tranzacţionate pe bursa de la Londra. Doar 104 investitori instituţionali au primi acţiuni în urma alocării.