Este valabilă poliţa RCA dacă agentul sau brokerul nu a virat asigurătorului banii încasaţi?

Autor: Ciprian Botea 24.10.2013

Contractul de asigurare auto obligatorie (RCA) rămâne în vigoare, iar asigurătorul este obligat să plătească despăgubirea în cazul în care poliţa este activată, chiar dacă asigurarea a fost încheiată printr-un broker sau un alt intermediar care nu a virat către compania de asigurare banii încasaţi de la client.

„Poliţa de asigurare RCA încheiată prin intermediul unui agent sau broker de asigurare garantează despăgubirea prejudiciilor chiar dacă intermediarul nu depune la asigurător primele încasate conform contractului pe care îl are încheiat cu acesta. Este recomandat ca asiguratul să păstreze dovada plăţii primei de asigurare“, se arată într-o precizare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Precizarea a fost făcută în contextul unui scandal recent în care o societate de asigurare al cărei nume nu a fost făcut public a făcut plângere penală împotriva unui intermediar care şi-a însuşit primele încasate de la clienţi în dauna asigurătorului.

Piaţa asigurărilor auto obligatorii se ridică la circa 600 de milioane de euro pe an, fiind cel mai mare segment al industriei locale de asigurări. Circa patru milioane de maşini sunt asigurate printr-o poliţă RCA. Aproape jumătate din poliţe sunt vândute de asigurători prin intermediul brokerilor.

Clienţii care au încheiat o poliţă RCA prin intermediul unui agent sau broker pot verifica dacă asigurare a intrat în vigoare, respectiv dacă prima a fost depusă la asigu­rător, în baza de date CEDAM administrată de ASF. Pentru consultarea bazei de date online este nevoie de introducerea numărului de înmatriculare al maşinii şi a datei. Dacă poliţa nu apare în baza de date, proprietarul maşinii trebuie să se adreseze direct companiei de asigurări care a emis poliţa.

Supraveghetorul pieţei de asigurări a afirmat în mai multe rânduri în ultimii ani că a crescut frecvenţa cazurilor în care brokerii nu depun la timp primele încasate de la asiguraţi. De altfel, zeci de firme de brokeraj  - în special jucători de talie mică - au fost închise în anii de criză din acest motiv. Pe piaţa de brokeraj în asigurări funcţionează peste 500 de companii. Totodată, un număr de 40.000 de agenţi de asigurări sunt activi pe piaţă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013