Azerbaidjan vrea să se extindă pe piaţa gazelor naturale din Balcani pornind din Grecia

Autor: Marius Oncu 18.09.2013

Producătorul de petrol şi gaze SOCAR din Azerbaidjan intenţionează să construiască reţele de gaze naturale în mai multe ţări din Balcani, prioritate având Albania, Muntenegru şi Serbia, după ce compania a ajuns la un acord cu Grecia pentru preluarea distri­bui­torului elen DESFA, potrivit Kathimerini.

SOCAR acordă prioritate celor trei ţări, întrucât Alba­nia şi Muntengru nu au reţele de distribuţie de gaze naturale, în timp ce Serbia se con­fruntă cu un de­ficit semnificativ.

Com­pania de petrol şi gaze SOCAR este controlată de statul azer.

La baza planului se află acordul semnat cu statul elen pentru preluarea a 66% din operatorul reţelei de gaze naturale DESFA. Transferul partici­paţiei va fi finalizat în următoarele luni.

Proiectul balcanic al SOCAR ar trebui să beneficieze şi de pe urma sinergiilor create cu implementarea gazo­ductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), care va transporta gaze azere către Grecia şi Italia. SOCAR a intrat recent în consorţiul care construieşte TAP cu o participaţie de 20%.

Oficialii SOCAR au prezentat deja guver­nului elen proiec­tul, urmând ca acesta să fie definitivat la sosirea şefilor companiei la Atena în octombrie.

Compania azeră consi­de­ră Grecia, în special DESFA, ca fiind o rampă de lansare pentru extinderea pe piaţa europeană a gazelor naturale şi pentru utilizarea la capacitate maximă a gazoductului TAP, alimentat din exploatarea Şah Deniz din Azerbaidjan.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013