După siguranţe electrice şi vin roşu, doi antreprenori buzoieni intră în afacerile cu energie din soare

Autor: Radu Bostan 29.08.2013

Domente Vasile şi Gheorghe Manole, antreprenori din Buzău cu afaceri în principal în domeniul energiei (Eximprod), dar şi în viticultură (Podgoriile Tohani), şi-au propus să intre şi în producţia de energie din soare, printr-o investiţie care ar putea ajunge la 100 milioane de euro într-o comună prahoveană.

Proiectul solar pe care îl dezvoltă cei doi este format din şapte parcuri, care vor fi amplasate în Ciorani, o comună cu 6.000 de locuitori din Prahova. Împreună, cele şapte parcuri solare vor avea o capacitate instalată de 65,5 MW, arată datele operatorului reţelei de transport al energiei Transelectrica. Potrivit informaţiilor din piaţă, costul mediu pentru a instala un megawatt într-un parc fotovoltaic este de 1,5 milioane de euro, astfel că investiţia totală în proiectul de la Ciorani s-ar ridica la circa 98 milioane de euro. Proiectele ar urma să fie puse în funcţiune în primăvara anului viitor, potrivit Transelectrica.

Presa buzoiană a scris că Domente Vasile şi Gheorghe Manole sunt printre cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţ. Cei doi nu au putut fi contactaţi pentru informaţii.