Bursa japoneză a urcat la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate, susţinută yen şi de anemia din Europa

Autor: Radu Racu 15.05.2013

Bursa de la Tokyo a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, susţinută de evoluţia bună a exportatorilor, pe fondul deprecierii monedei naţionale, şi a datelor îngrijorătoare din Europa, care au trimis investitorii pe pieţe de capital de peste ocean, scrie Financial Times.

Indicele bursieri Nikkei 225 a urcat miercuri cu 2,3%, peste pragul de 15.000 de puncte pentru prima dată după luna ianuarie 2008, pe măsură ce yenul a coborât faţă de dolar la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani şi jumătate. Anul acesta, indicele Nikkei a urcat cu 45%, in contextul politicii monetare a băncii centrale nipone, care implică achiziţia de obligaţiuni de stat prin tipărire de monedă.
 
În Europa,   Franţa, a doua mare economie de pe continent, a intrat în recesiune pentru a treia oară în ultimii patru ani, cu o contracţie de 0,2% în primul trimestru, în timp ce Germania, ţara europeană cu cel mai ridicat PIB, a evitat la limită recesiunea, cu un avans de doar 0,1% în primele trei luni ale anului.   
 
PIB al zonei euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit estimărilor analiştilor consultaţi de Bloomberg.