Acţiunile IBM au scăzut într-o zi cu peste 8%, cel mai mare declin din ultimii 8 ani

Autor: Andreea Anghel 22.04.2013

Preţul acţiunilor IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT din lume a înregistrat  săptâmâna trecută cea mai mare scădere de pe o zi pe alta din ultimii 8 ani, după ce compania a raportat un profit de 3,03 miliarde de dolari, sub nivelul estimat de analişti pe fondul scăderii vânzărilor de produse hardware, scrie Bloomberg.

Acţiunile s-au tranzacţionat vineri cu 190 de dolari pe unitate, în scădere cu 8,3% faţă de ziua precedentă, înregistrând cea mai mare scădere de pe o zi pe alta din 15 aprilie 2005. Scăderea a fost atât de mare încât creşterile înregistrate cu o lună în urmă, când preţul acţiunilor IBM a atins un maxim record nu s-au mai văzut în preţul de tranzacţionare.

În încercarea de a se relansa, IBM a anunţat că plănuieşte să cheltuiască 1 miliard de dolari pe restructurări  în al doilea trimestru al anului şi de asemenea a anunţat că va renunţa la anumite sectoare din business care nu mai sunt profitabile.

Ca parte a eforturilor, gigantul american se află deja la discuţii pentru a vinde divizia de servere pentru calculatoare obişnuite, potrivit informaţiilor furnizate de persoane apropiate situaţiei. Grupul chinez Lenovo, care în 2005 a achiziţionat afacerea cu PC-uri a IBM este considerat a fi potenţialul cumpărător, potrivit aceloraşi surse. 


“Este o mutarea dureroasă, dar inteligentă dacă este privită pe termen lung. Divizia de servere pentru calculatoare obişnuite a constituit o piedică pentru că mai mult a atras valoare economică decât să ofere ea însăşi valoare pentru IBM”, a spus Laurence Balter, analist la Oracle Investment Research, divizia de cercetare a companiei IT Oracle, cu sediul în Fox Island, Washington.