Noul ministru al justiţiei, coleg cu premierul la Corpul de Control al lui Adrian Năstase

Autor: Iulian Anghel 12.04.2013

Robert Cazanciuc (41 de ani) va fi numit luni în fruntea Ministerului Justiţiei. Este procuror, dar a deţinut poziţii de conducere şi în Ministerul român de Externe – este secretar general al acestui minister din 2009.

Premierul Victor Ponta care, înainte de a intra în guvernul Adrian Năstase a fost la rându-i procuror, a anunţat că Robert Cazanciuc va fi numit luni ca ministru, adăugând că preşedintele Traian Băsescu nu are nicio obiecţie faţă de această numire. Poziţia de ministru al justiţiei este deţinută interimar de premierul Victor Ponta după plecarea Monei Pivniceru la Curtea Constituţională.

Viitorul ministru este secretar general al MAE din 2009. Jurist de profesie, el şi-a început cariera ca procuror, iar între 2000 şi 2001 a fost purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În timpul guvernului Năstase (2001-2004) a fost director şi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al primului-ministru (Ponta era şeful Corpului de Control). Cei doi au fost şi colegi la Facultatea de Drept a Universiţătii Bucureşti.