Starurile din industria muzicală suspectate de cumpărarea fanilor virtuali pe YouTube

Autor: Octavian Calei 24.03.2013

Unii artişti muzicanţi îşi cumpără popularitatea de pe reţelele sociale pentru a intra în topuri, arată o investigaţie a Newsbeat, citată de BBC.

Statisticile care pot fi cumpărate de către cântăreţi includ numărul de vizualizări pe YouTube, utilizatorii de pe Twitter şi like-urile de pe Facebook. Investigaţia a descoperit că se pot cumpăra cu 30 de lire sterline (35 de euro) 10.000 de vizualizări pe YouTube. De asemenea, există chiar şi o piaţă pentru cumpărarea comentariilor pentru a face să pară cât mai real numărul de vizualizări.

O companie de monitorizare date din SUA a declarat că deţine o listă cu artişti suspectaţi că îşi cumpără audienţa pe Internet pentru a câştiga atenţia caselor de discuri şi posturilor de radio.

Justin Bieber a fost descoperit după ce a ajuns să aibă milioane de vizualizări la clipurile sale de pe YouTube iar Conor Maynard a fost demascat de artistul Ne-Yo după ce îşi postase performanţele înregistrate pe un site de distribuirea a materialelor video.

Un anume Martin V din Ottawa, Canada, deţine o companie unde oamenii pot cumpăra zeci de mii de vizualizări pe YouTube şi comentarii pentru o sumă de aproape 100 de lire sterline (116 euro).

Reprezentanţii companiei Facebook sfătuiesc utilizatorii care sunt tentaţi să accepte oferte de achiziţionare de "like-uri" să nu le accepte menţionând că este împotriva regulilor şi că există o posibilitate destul de mare ca acele Like-uri să fie şterse automat de sistem. YouTube şi Twitter descurajează la rândul lor cumpărarea de popularitate considerând-o ilegală şi au declarat că pot închide conturile acelor utilizatori care încalcă regulile.