Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Marius Oncu 19.02.2013

Recenta apreciere a euro este iluzorie, iar moneda europeană este sortită eşecului, întrucât zona euro nu a susţinut proiectul unei monede comune cu o uniune fiscală, a declarat Lars Seier Christensen, codirector general al băncii daneze Saxo Bank, potrivit Bloomberg.

"Toată construcţia este sortită pierzaniei. Acum suntem într-una dintre acele soluţii false în care oamenii cred că problema este controlată sau combătută", a spus Christensen. Euro s-a apreciat cu 8,2% faţă de dolar în ultimele şase luni şi a ajuns la 1,3711 dolari la începutul lunii februarie, cel mai ridicat nivel începând cu 14 noiembrie. Banca Centrală Europeană (BCE) estimează o contracţie economică de 0,3% pentru zona euro în acest an, iar preşedintele BCE Mario Draghi a afirmat că aprecierea euro prezintă riscuri pentru creştere şi inflaţie. În timp ce euro s-a apreciat, economiile Germaniei, Franţei şi Italiei s-au contractat peste aşteptări în trimestrul al patrulea. "Aş vinde masiv euro la orice cotaţie aproape de 1,4 dolari", a spus el. Şeful Saxo Bank a afirmat că nu este implicat în speculaţii financiare legate de cursul euro.

Uniunea Europeană urmează să impună pentru pachetele salariale ale bancherilor cele mai dure limite începând cu criza financiară din 2008 după ce Marea Britanie nu a reuşit să apere la Bruxelles interesele din City, centrul finaniar al capitalei britanice, potrivit Financial Times. "Băncile intră în panică. Au crezut întotdeauna că Marea Britanie şi Germania le vor salva", a afirmat un diplomat european. Discuţiile pentru creşterea stabilităţii băncilor intră într-o săptămână care ar putea fi crucială, cu Londra aproape izolată după aproape un an de diplomaţie în culise pentru atenuarea unei campanii împotriva bonusurilor declanşată de Parlamentul European (PE). Franţa susţine cererea PE pentru limite mai stricte la bonusurile care depăşesc salariul, iar o majoritate clară - inclusiv Germania - vrea un compromis, pentru a nu fi întârziate reforme ale reglementărilor privind capitalul băncilor. Această situaţie permite Irlandei, stat care deţine preşedinţia UE în prezent, să ceară Marii Britanii să accepte termeni care pot fi transmişi PE. Irlanda este încrezătoare că exită deja o majoritate puternică.