Sinca, BCR: "Nu putem intra în zona euro cu o pondere a agriculturii de 7% din PIB". E prea mare

Autor: Radu Bostan 28.01.2013
Economia României trebuie să sufere modificări profunde pentru ca ţara să poată adopta moneda unică europeană până în 2020, în sensul măririi ponderii serviciilor în PIB, apreciază Eugen Sinca, analist-şef la BCR.
 
"Avem nevoie de o schimbare a structurii economiei pentru a putea adopta moneda unică europeană undeva la orizontul anilor 2018-2020. Nu putem să intrăm în zona euro cu o pondere a agriculturii atât de mare în PIB, de 7%, avem nevoie de mai multe servicii în economie ca pondere în PIB. Toate acestea nu pot fi aduse decât prin creştere economică mai puternică şi printr-o creştere de calitate, care să producă schimbări structurale pozitive în economie", a spus Sinca în emisiunea ZF Live.
 
"Este evident că avem nevoie de o creştere economică mai puternică, probabil în jur de 4% pentru a putea converge către nivelul de trai din zona euro, pentru a reduce decalajele structurale din economie", a adăugat el.
 
Analiştii BCR estimează că PIB-ul va creşte cu 1,1% anul acesta, parţial datorită politicii fiscale a guvernului, dar şi pe fondul îmbunătăţirii treptate a situaţiei economice în zona euro, principalul partener comercial al României.
 
"Pe plan european se desfăşoară în prezent un proces gradual de însănătoşire în sistemul bancar. Se vede o încredere crescută atât a gospodăriilor, cât şi a companiilor în a plasa depozite la bănci. Următorul pas ar fi o reluare mai puternică a creditării pe plan european şi, ulterior, efecte vizibile în economia reală", a arătat Sinca.
 
La aceste două elemente s-ar adăuga producţia agricolă, care ar intra în normal după seceta severă de anul trecut.