Haiku şi haiga cu suflet românesc/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 25.01.2013

Adrian Cioroianu

Adulter cu smochine şi pescăruşi

Editura Curtea veche

Primul roman al încă tânărului şi celebrului istoric, a cărui acţiune se petrece într-un oraş nedefinit, pe malul unei mări nedefinite, dar pentru convenţie numită Mediterana. Eroul e un scriitor invitat la un Festival de teorie cinematografică. Aici întâlneşte o fost actriţă devenită regizoare celebră cu care începe din prima clipă o aventură pasională. Urmările sunt surprinzătoare. Un roman încins şi proaspăt ca o zi de plajă, toamna, pe ţărmul Mediteranei. "Un roman totodată carnal şi misterios - spune editura - , ca un vin roşu din ţările Sudului. Un roman despre iubire şi păcat, dorinţă şi iluzie, despre vanităţi, gelozii şi despre frica de singurătate."

Leonid Dimov

Opera poetică vol III

Editura Paralela 45

Ediţie îngrijită şi prefaţă de Ion Bogdan Lefter. Volumul apare în colecţia Biblioteca românească. Precedentele două volume au apărut în 2006 şi 2010. Cuprinde capodoperele târzii ale poetului, chiar dacă, susţine I.B. Lefter, "este greu de împărţit în etape de creaţie, căci poezia s-a înfăţişat gata formată de la început, de la debutul întârziat, la 40 de ani, şi şi-a menţinut o remarcabilă omogenitate până la final" - "Litanii pentru Horia", "Dialectica vârstelor", "Tinereţe fără bătrâneţe", "Spectacol" şi "Veşnica reîntoarcere". Volumul demonstrează că Leonid Dimov a fost un foarte mare poet.

Bogdan Hrib

Ultima fotografie

Editura Cartea românească

"Acest roman ar trebui să fie un omagiu adus fotografiei şi fotografilor - spune autorul. Tatăl meu mi-a pus aparatul în mână, mama mea m-a susţinut, prietenii mei mi-au cerut pozele, le-au cumpărat şi le-au păstrat, probabil; colegii din presă şi maeştrii cei mari şi vechi din Asociaţia Artiştilor Fotografi m-au încurajat şi m-au învăţat, copilul meu şi soţia mea fotografiază şi ei cu o savonieră digitală, cu un telefon sau din când în când reuşesc să pună mâna pe bătrânul şi uriaşul meu aparat. Am păstrat fotografia doar ca o firavă şi timidă pasiune de vacanţă şi timp liber; din nefericire câteodată, şi nu rar, sufăr din cauza asta...

Anca Mizumschi

În moalele cerului

Editura Brumar

"Am nevoie de altceva. Am nevoie de un cer care să stea tot timpul deschis/ ca o uşă batantă înţepenită cu o piatră/ luată din stradă. Am nevoie/ de un cer bătrân, obosit,/ un cer care să îşi ceară iertare mult mai des/ că a fost în altă parte. Un cer care spune/ că nu eu sunt de vină, de vină e cerul/ din mine/ care doare". La fel ca în anterioarele volume, o poezie surprinzătoare, care trebuie, neapărat, citită în linişte şi singurătate.

Robin Young

Frăţia Templierilor. Cartea a III-a

Recviem, 2 vol

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Lucian Mihai Popa. O lectură pentru iubitorii de aventuri medievale. Cartea a treia a trilogiei "Frăţia Templierilor", după "Anima Templi" şi "Cruciada", invită cititorii pe urmele lui Will Campbell, membru al ordinului secret cunoscut sub denumirea de Anima Templi. Când se întoarce în Europa, află că frăţia i s-a alăturat regelui Eduard I, hotărât că cucerească Scoţia, ţara natală a lui Will. Acesta din urmă părăseşte ordinul ca să poată lupta alături de conaţionali împotriva invadatorilor. Dar destinul îi mai pregăteşte o provocare, după ce se întoarce la Paris, o întâmplare care poate înseamna sfârşitul cavalerilor templieri.

Ecaterina Neagoe

Florile vântului

TheFlowers of The Wind

Les Fleurs du vent

Haiku

Editura Ex Ponto

Copertă, caligrafie japoneză, haiga de Ion Codrescu. Traducerea în franceză de Nicole Pottier. Traducerea în engleză de Ecaterina Neagoe. Este cartea de debut a autoarei; volumul a fost prezentat în luna noiembrie şi la Festivalul internaţional de haiku de la Martigues, Franţa. Lucrarea conţine şi piese de haiga şi caligrafie japoneză realizate de Ion Codrescu, cunoscut artist plastic din Constanţa, imagini ce prelungesc şi aprofundează continutul poemelor haiku. Ecaterina Neagoe (Zazu) este membru al Societăţii Române de Haiku Bucuresti, Societăţii de Haiku Constanţa, Asociatiei Francofone de Haiku (Franţa), Asociaţiei Mondiale de Haiku (Japonia). A publicat haiku în antologii din România, Japonia, Franta, Italia, Ungaria, Germania, precum si in reviste.