Romgaz preia oficial termocentrala Iernut după patru ani de intenţii

Autor: Roxana Petrescu 22.01.2013

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a preluat oficial termocentrala Iernut de la Electrocentrale Bucureşti după aproape patru ani de când compania şi-a anunţat această intenţie.

"Împreună cu Iernut, Romgaz va prelua şi elementele aflate în strânsă interdependenţă cu aceasta: salariaţi, contracte, active circulante. Transferul dreptului de proprietate asupra Iernut se realizează în scopul stingerii datoriei pe care Electrocentrale Bucureşti o are faţă de Romgaz", au precizat reprezentanţii Consiliului Concurenţei care şi-au dat avizul pentru această preluare. Potrivit acestora, cota de piaţă a centralei de la Iernut în producţia de energie electrică la nivel naţional nu este mai mare de 5%. Practic, în acest moment Romgaz a devenit şi producător de energie electrică după modelul deja implementat anul trecut de Petrom.

Anul trecut, Petrom a finalizat o investiţie de 530 mil. euro într-o centrală nouă pe gaze de 860 MW amplasată la Brazi, devenind astfel unul dintre cei mai mari producători de energie din România. Cele mai recente informaţii financiare despre activitatea Romgaz în 2012 sunt cele aferente primului semestru al anului trecut, când firma a ajuns la afaceri de aproape 2,2 miliarde de lei (500,5 milioane de euro), în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2011.

Dacă firma îşi va conserva acest ritm de creştere până la finalul lui 2012, Romgaz ar putea intra în clubul firmelor cu afaceri de peste un miliard de euro. În 2011, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, doar 11 companii din România au generat un business de peste un miliard de euro, printre ele numărându-se Petrom, Rompetrol, Kaufland sau ArcelorMittal Galaţi.

Tot datele financiare publicate pe site-ul Romgaz arată că firma a ajuns în primul semestru din 2012 la un profit net de 557,7 milioane de lei (127 de milioane de euro), cu 14% mai mare faţă de câştigul raportat de companie în perioada similară a anului 2011.

Astfel, firma de stat a lucrat la o marjă de profit netă de 25%, un nivel foarte bun atât în comparaţie cu alte firme de stat, cât şi cu firme private. Deşi se află în plin proces de listare la bursă, lucru care presupune o transparentizare a companiei, Romgaz nu şi-a publicat nici până la această dată nici măcar rezultatele pe nouă luni din 2012.