Ce i s-a întâmplat omului care aduce cartea/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 18.01.2013

Dan C. Mihăilescu

Ce mi se-ntâmplă

Jurnal pieziş

Editura Humanitas

În numărul din 8 aprilie 2010 al "Dilemei vechi", Dan C. Mihăilescu şi-a început seria de articole "Ce mi se-ntâmplă", în care analiza cam tot ce socotea mai important din evenimentele culturale la care participa sau care se petreceau în jurul lui. Le-a încheiat în iunie 2012. La câteva luni, Editura Humanitas a selectat din noianul de texte 44, cele axate pe subiectivitatea autoruluiş alte 44 de texte dedicate unor apariţii editoriale urmează să fie publicate cu un alt prilej. A ieşit un volum rotund, lansat la Târgul de carte Gaudeamus. Autorul ne asigură doar de un singur lucru: buna lui credinţă.

Şerban Foarţă 70

Volum coordonat de Simona Popescu

Editura Paralela 45

Este un volum aniversar dedicat poetului care a împlinit în iulie anul trecut 70 de ani. Cuprinde, pe lângă o sumă de fotografii, texte semnate de scriitori şi critici din generaţii diferite, unii consacraţi, alţii încă foarte tineri. Printre semnatari se numără: Livius Ciocârlie, Al. Cistelecan, Ruxandra Cesereanu, Emil Brumaru, William Totok, Dorin Tudoran, Dan Gulea, Cosmin Ciotloş. Volumul cuprinde nouă secţiuni intitulate: Prolog (un poem colectiv), La aniversară, Dedicaţii, Lecturi/Relecturi, Imagini din viitor, O dizertaţie, Interviuri, Fotograme, Epilog (partea a 2-a a poemului din Prolog). Volumul cuprinde şi cinci interviuri apărute în diverse reviste, ziare, sau posturi de radio.

Marius Chivu

Vântureasa de plastic

Editura Brumar

Ilustraţii - Dan Stanciu. Este volumul de debut al lui Marius Chivu în poezie. E vorba de un jurnal în versuri, una dintre cele mai frumoase declaraţii de dragoste pentru o mamă, care impresionează la o primă lectură. "Tulburător testimonial al bolii şi al experienţelor unui fiu care filtrează o realitate care-i este mamei indisponibilă - scria Rita Chirian -, Vântureasa de plastic are şansele să fie una dintre cele mai bune (a se citi: mai profunde) cărţi de poezie din ultimul an, fiindcă, dincolo de faptul că cititorul poate fi tentat adesea să empatizeze nepermis de mult cu denotaţia textului sau cu nivelul său primar de decriptare, există un meşteşug poetic care derivă deloc surprinzător din simplitatea percepţiei şi din tranzitivitate."

Radu Aldulescu

Cronicile genocidului

Editura Cartea Românească

"Cronicile genocidului se adună în apogeul epocii Iliescu-Constantinescu-Băsescu, declară autorul. În umbra lor am povestit, ca întotdeauna, mai ales ce am trăit. De la tinereţe pân' la bătrâneţe şi totodată de la bătrâneţe tânjind spre tinereţe şi mai departe, revenind în permanenţă în acest punct terminus - aici mi-am tăiat inima în bucăţi ca s-o împart, aici l-am văzut pe fratele meu în groapă fără chip şi fără mărire, aici am şezut şi am plâns etc. Ori de câte ori mi-am permis luxul să inventez, soarta mi-a scos în cale numaidecât întâmplările, lucrurile şi personajele inventate. Un cerc vicios pe care vreau să cred că l-am rupt definitivând acest roman, supravieţuind experienţei personale care l-a declanşat, salvându-mi iarăşi viaţa scriind."

Radu Paraschivescu

Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Editura Humanitas

Vă imaginaţi un cântec care se aude prima oară în timpul foametei cumplite din Irlanda veacului al 19-lea, despre un tânăr închis pentru furt de porumb, un cântec care se transformă în protest împotriva abuzurilor penitenciare şi care, dăinuind în timp, ajunge în zilele noastre imn al fanilor echipei de fotbal Liverpool, însoţindu-i până în finala Ligii Campionilor? Iată şi un roman scris de un scriitor care iubeşte până peste poate şi fotbalul. În romanele sale, Radu Paraschivescu se mişcă la fel de bine în epoca Renaşterii, în Irlanda foametei, printre fanii sportului rege, mereu cu un ochi de observator perspicace.

Ovidiu Pecican, Alexandru Pecican

Razzar

Editura Tritonic

Ediţia a doua. Prefaţă de Mariano Martin Rodriguez. E foarte rară, dacă nu unică în liteartura română o asemenea colaborare între veri. Alexandru Pecican este nu numai prozator, dar şi regizor, plastician şi ilustrator de cărţi. Ovidiu Pecican este scriitor, istoric şi critic literar, unul dintre cei mai activi ai vremurilor noastre, cu cel puţin o carte publicată pe an, din domenii extrem de variate, pentru că, aşa cum declara, face figură de rebel şi "scriu tot timpul". Romanul de faţă, scris înainte de 1990, a apărut la editura Nemira în 1998, prezentat astfel: "Un roman care abordează din unghi science-fiction tema reîncarnării şi mânturii". Ediţia de faţă propune şi câteva imagini aferente textului, semnate de Alexandru Pecican.