Marii administratori de bani şi analiştii cred că 2013 va fi un an bun pentru economia României şi pentru bursă

Autor: Roxana Pricop 12.01.2013

Marii manageri de bani şi analişti ai grupurilor financiare cred că 2013 va fi un an bun pentru acţiuni şi pentru economia României, având în vedere situaţia politică stabilizată pe plan intern cât şi cea favorabilă a economiilor din Europa de Est cu datorii publice şi deficite scăzute.

"În acest an pieţele de frontieră vor fi în mod particular interesante. Pieţele din Africa, Vietnam, Bangladesh, Sri Lanka, Kazahstan şi unele ţări din Europa de Est, precum România, cred că au şansa să performeze foarte bine în 2013, pe măsură ce investitorii descoperă că există valoare în aceste pieţe", a declarat într-un interviu acordat Bloomberg Mark Mobius, preşedintele executiv al diviziei de pieţe emergente din cadrul companiei americane Franklin Templeton şi unul dintre cei mai influenţi investitori pe pieţele financiare.

"Anul 2013 arată fantastic şi va fi foarte bun pentru pieţele emergente pentru că volumul de bani din economie va continua să creas­că peste tot în lume, iar Statele Unite sunt lideri de pluton cu rate mici ale dobânzii şi cu mari cantităţi de bani, iar acum şi Japonia se alătură plutonului. Aceşti bani trebuie să îşi găsească o casă, iar una dintre cele mai bune case sunt pieţele emergente", a explicat Mobius.

Cel mai recent raport emis privind perspectivele economiei şi bursei locale aparţine grupului Erste, printre cei mai mari investitori străini din sectorul bancar, care spune că fundamentele economice ale ţării "rămân robuste" şi că indică un progres în consolidarea finanţelor publice cu un deficit de doar 2,7% din PIB în acest an. Analiştii Erste se aşteaptă la un avans de 10-15% al bursei de la Bucureşti, deşi piaţa locală poate creşte mai mult, însă lichiditatea scăzută şi riscurile aferente îi fac pe investitori să ceară un discount ridicat pentru a intra în piaţă. Erste nu se mai aşteaptă la riscuri politice majore în 2013, un aspect important pentru investitori străini care au fost ţinuţi în corzi de instabilitatea politică de anul trecut.

Analiştii East Capital, compania suedeză de administrare care prin fondurile sale este unul dintre cei mai mari investitori pe bursă, cred că 2013 va fi începutul unei "noi normalităţi pentru ţările din Europa de Est".

În opinia East Capital, companiile din Europa de Est au date fundamentale atractive, iar economiile acestor ţări nu au un nivel îngrijorător al datoriilor publice sau al deficitelor aşa cum se întâmplă în cazul economiilor mature din Vest, care se vor concentra în 2013 pe măsuri de austeritate fiscală.

Optimişti pentru 2013 sunt şi managerii locali de fonduri mutuale care se aşteaptă la un avans al bursei de la Bucureşti cuprins între 10% şi 20%. Sentimentul pozitiv din aceste prognoze este important pentru că estimările optimiste încurajează direcţionarea de capital din partea investitorilor pe bursă şi dă curaj companiilor să facă oferte de acţiuni la preţuri mai bune pentru a face rost de finanţare.