Comitetul Basel îndulceşte noile cerinţe de lichiditate, pentru ca băncilor să nu le piardă apetitul pentru creditare

Autor: Radu Bostan 07.01.2013
Băncile au câştigat mai mult timp pentru a se conforma în totalitate noilor cerinţe de lichiditate introduse la nivel mondial de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară pentru a preveni o nouă criză financiară, scrie Bloomberg. 
 
Comitetul, care reuneşte şefi de bănci centrale şi autorităţi de reglementare financiară, a anunţat că băncile vor trebui să acumuleze doar 60% din necesarul de numerar şi active lichide până în 2015, iar restul va putea fi completat până în 2019.
 
Planul iniţial al Comitetului era de a implementa standarde de lichiditate mult mai stricte, astfel ca băncile să aibă resurse suficiente pentru a face faţă unei crize a creditelor. Ideea a fost însă criticată de oficiali precum preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a precizat că regulile ar îngheţa creditarea interbancară şi ar îngreuna controlul autorităţilor asupra politicii monetare. La rândul lor, băncile comerciale au avertizat că măsura le-ar determina să restrângă creditarea către firme şi gospodării.
 
Astfel, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a declarat că s-a optat pentru o "abordare graduală" pentru a nu "perturba întărirea ordonată a sistemelor bancare sau finanţarea activităţii economice".