Publicaţia satirică Charlie Hebdo va publica un supliment de benzi desenate despre viaţa lui Mahomed

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 30.12.2012

Revista, care a provocat în mai multe rânduri polemică prin publicarea unor caricaturi cu Mahomed, neagă orice provocare. Nu este vorba nici despre caricatură, nici despre satiră, ci de o poveste "minuţioasă" bazată pe o biografie riguroasă, scrie într-un material de prefaţare "Zineb", un sociolog francezo-marocan al religiilor, coautor al lucrării.

"Este o biografie autorizată de islam, având în vedere că a fost redactată de către musulmani. Este o compilaţie a ceea ce au scris despre viaţa lui Mahomed cronicari musulmani, iar noi doar am ilustrat-o", subliniază Charb. "Nu cred că cel mai savant dintre musulmani va putea să reproşeze ceva pe fond", adaugă el.

"Ideea acestei cărţi, mă gândesc la ea încă din 2006, de la momentul caricaturilor cu Mahomed în Danemarca. Eu cred că la început am abordat subiectul un pic de-a-ndoaselea, am prezentat un personaj pe a cărui viaţă nu o cunoşteam, eu primul", recunoaşte el. "Înainte să poţi să râzi de un personaj, mai bine îl cunoşti. Pe cât de multe ştim despre Isus, pe atât de puţine ştim despre Mahomed", adaugă acesta.

În privinţa criticilor care nu vor întârzia să denunţe faptul că reprezentarea Profetului este blasfematoare, Charb afirmă că "este doar o tradiţie, nu scrie deloc în Coran (aşa ceva). Din moment ce nu vizează să îl ridiculizeze pe Mahomed, nu văd de ce această carte nu ar putea să fie citită aşa cum este citit un catehism al poveştilor vieţii lui Isus".

În noiembrie 2011, după publicarea unui număr special intitulat "Charia Hebdo" conţinând caricaturi cu Mahomed, sedii ale publicaţiei satirice au fost incendiate, site-ul acesteia a fost piratat, iar Charb a fost ameninţat cu moartea.

El trăieşte, de atunci, sub protecţia poliţiei. Recent, noi caricaturi publicate de către revistă au atras critici virulente la adresa Charlie Hebdo în numeroase ţări musulmane, care au ajuns să determine Guvernul francez să reacţioneze.