BVB şi BERD lansează un proiect de îmbunătăţire a guvernanţei corporative pentru companiile listate

Autor: Stefan Musgociu 27.12.2012

Lansarea proiectului a fost aprobată vineri, 21 decembrie, de Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, potrivit unui comunicat al BVB.

Proiectul este estimat să înceapă în prima jumătate a anului viitor şi ar urma să dureze doi ani. Costul direct al proiectului, aproximat la 296.000 de euro, va fi suportat de către BERD şi cofinanţat de BVB.

În 2008, Bursa de Valori Bucureşti a realizat un Cod de Guvernanţă Corporativă aplicabil companiilor listate la BVB. Acesta cuprinde un set de recomandări pentru a fi aplicate conform mecanismului "Aplică sau Explică".

Astfel, companiilor listate la Categoria I li se solicită să adere la minim 14 recomandări, iar acestea trebuie să publice o declaraţie anuală de guvernanţă corporativă, prin care să arate cărora dintre prevederi li s-au conformat şi să ofere explicaţii în cazul celor cărora nu li s-au conformat.

Pentru anul financiar 2011, companiile româneşti listate au raportat pentru prima dată gradul de conformare cu Codul GC. Elementul de noutate a adus unele îmbunătăţiri, dar transparenţa oferită de majoritatea companiilor este încă insuficientă, potrivit BVB.

"BVB doreşte să îmbuntăţească mediul de guvernanţă corporativă din România şi a abordat Echipa de Tranziţie - Legal Transition Team (LTT) din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a oferi asistenţă în iniţiativa de a întări implementarea Codului GC, de a dezvolta activitatea de monitorizare a BVB, şi de a revizui Codul GC pentru a se alinia la standardele internaţionale şi la cele mai bune practici în domeniu. BVB doreşte de asemenea să creeze un Indice de Guvernanţă Corporativă în încercarea de a scoate în evidenţă acele companii care demonstrează standarde de guvernanţă corporativă înalte şi să stimuleze astfel alte companii listate să îşi îmbunătăţească practicile (Misiunea)", se arată în comunicatul Bursei.

Institutul de Guvernanţă Corporativă, fondat de BVB, este un centru de educare pentru companiile listate, şi obiectivul său este de a aduce "cultura managerială din România la standardele UE" şi să încurajeze companiile să se conformeze principiilor de guvernanţă corporativă. Atât BVB, cât şi BVB-IGC sunt angajate în implementarea proiectului şi promovarea regulilor de guvernanţă corporativă către companiile listate din România.

BERD va selecta o companie de consultanţă pentru a îmbunătăţirea codului de guvernanţă corporativă, inclusiv prin asistarea BVB în adoptarea şi implementarea metodologiei. Consultantul va dezvolta şi implementat aproximativ cinci sesiuni de training pentru BVB şi companiile listate.