Hugh Grant, despăgubit de News Corp. după scandalul interceptărilor telefonice ilegale

Autor: Oana Ghita 23.12.2012

Anunţul a fost făcut de către avocatul lui Hugh Grant, vineri, fără a fi menţionată suma exactă pe care actorul o primeşte în urma acestei înţelegeri. Hugh Grant, un critic înverşunat al presei de tip tabloid, va dona banii asociaţiei Hacked Off, care se ocupă de monitorizarea bunelor practici în media.

"Hugh Grant a ajuns astăzi la o înţelegere în ceea ce priveşte cererile sale anterioare de daune, în urma activităţilor ilegale ale jurnaliştilor News of the World şi ale altor jurnalişti de-a lungul multor ani", potrivit declaraţiei avocatului lui Hugh Grant.

Actorul Hugh Grant a fost martor în procesul care a fost implicat tabloidul News of the World, în noiembrie 2011. Grant a fost una dintre vedetele care au acţionat în justiţie filiala britanică a News Corp, grup deţinut de magnatul Rupert Murdoch.

"Am ajuns la o înţelegere cu NI (News International), toţi banii şi mai mult decât atât vor fi viraţi în conturile Hacked Off. La timp pentru Crăciun, Rupert", a scris, vineri, Hugh Grant pe contul său de Twitter.

Pe de altă parte, filiala britanică a grupului News Corp., care publica tabloidul News of the World, închis în iulie 2011, a despăgubit până în prezent câteva zeci de persoane care au depus plângere în acest scandal al interceptărilor telefonice.

Astfel, actorul Jude Law şi fostul vicepremier laburist John Prescott se numără printre victimele interceptărilor telefonice realizate de tabloidul News of the World care au fost despăgubite, în prima parte a acestui an.

De asemenea, fosta soţie a actorului Jude Law, Sadie Frost, fotbalistul echipei Chelsea Ashley Cole şi cântăreaţa australiană Danni Minogue fac parte dintre celebrităţile care au fost despăgubite.

Jude Law a primit despăgubiri de 130.000 de lire sterline (156.000 de euro), Sadie Frost a primit 50.000 lire sterline (60.000 de euro), deputatul laburist Chris Bryant a primit 30.000 de lire sterline (36.000 de euro). Suma plătită fotbalistului Ashley Cole nu a fost făcută publică.

Până acum, cea mai mare despăgubire a fost plătită familiei lui Milly Dowler, o tânără asasinată, care a primit 2 milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro). Descoperirea faptului că mesageria telefonică a lui Milly Dowler a fost piratată de jurnalişti de la News of the World l-a determinat pe Rupert Murdoch să închidă acest tabloid duminical, în iulie 2011.

Un fond de indemnizare a fost înfiinţat de grupul News Corp. cu scopul de a evita demararea unor procese civile costisitoare, care ar putea afecta şi mai mult imaginea imperiului media deţinut de Rupert Murdoch.

În paralel cu această procedură judiciară, o anchetă a poliţiei britanice se află în desfăşurare, vizând interceptările telefonice ilegale.

News Corporation şi News International sunt în mijlocul unui scandal privind interceptări telefonice ilegale, care a început în Marea Britanie, dar se pare că are ramificaţii şi în Statele Unite ale Americii.

Potrivit poliţiei britanice, publicaţia News of the World, deţinută de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, între care familiile unor adolescenţi asasinaţi. Aceste dezvăluiri au ridicat întreaga clasă politică din Marea Britanie împotriva lui Rupert Murdoch.

Închiderea publicaţiei News of the World (NOTW), cu o istorie de 168 de ani, în care a reuşit să ajungă printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus capăt scandalului interceptărilor telefonice ilegale.

Cazul interceptărilor, care datează de la începutul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalişti, reţinerea unui corespondent la Casa Regală şi a unui detectiv privat, şi de mai multe demisii, între care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. În acest an, poliţia britanică a operat mai multe arestări, printre acestea numărându-se Coulson, dar şi Rebekah Brooks, fosta directoare a News International - divizia britanică a News Corp. - şi fost redactor-şef al NOTW, însă cei mai mulţi au fost eliberaţi pe cauţiune.

Se ştie că telefoanele a sute, chiar mii de personalităţi - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema şi sportive - au fost ascultate de jurnalişti.