Paisprezece din cele douăzeci de pârtii din Harghita sunt practicabile

Ziarul Financiar 21.12.2012

Din cele 20 de pârtii existente în judeţul Harghita, 14 sunt practicabile şi în stare foarte bună, au afirmat, vineri, administratorii acestora.

Cel mai gros strat de zăpadă bătătorită, de până la aproape un metru şi jumătate, se găseşte pe pârtiile din Harghita Mădăraş şi Băile Tuşnad.

În Harghita Mădăraş este una dintre cele mai lungi pârtii din judeţ, având 1.300 de metri lungime, însă există variante pentru toate categoriile de schiori, de la profesionişti până la începători. Pârtiile sunt prevăzute cu două teleschiuri şi trei baby-lifturi, iar traseele de coborâre sunt supravegheate de salvamontişti.

Abonamentele de schi pentru o zi costă 55 de lei pentru adulţi şi 39 de lei pentru copii, iar de la centrul de închiriere se poate lua în folosinţă un echipament complet de schi contra sumei de 35 de lei pe zi.

"Se schiază în condiţii excelente şi drumul până la baza pârtiilor este accesibil, el fiind deszăpezit în permanenţă. Nu avem probleme cu zăpada, este din belşug, iar la nevoie punem în funcţiune cele patru tunuri de zăpadă", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, administratorul pârtiilor din Harghita Mădăraş, Sipos Zoltan.

El a spus că pârtiile din zonă vor fi închise în Ajun şi în ziua de Crăciun, ele urmând să fie redeschise în 26 decembrie.

În staţiunea Băile Tuşnad, sezonul de schi se va deschide sâmbătă.

Preşedintele asociaţiei de turism din staţiune, Albert Zsuzsanna, a afirmat că pârtia este acoperită cu zăpadă bătătorită, stratul având de la 50 de centimetri până la un metru şi jumătate grosime. Tunul de zăpadă poate fi pus în funcţiune când temperatura atmosferică va scădea sub minus 7 grade Celsius şi există teleschi şi instalaţie nocturnă.

Albert Zsuzsanna a explicat că există mai multe oferte la skipass şi variază între 8 lei pentru trei urcări şi 45 de lei pentru 30 de urcări, iar pentru turiştii care au venit nepregătiţi există şi un centru de închiriere, unde o pereche de schiuri cu bocanci costă 25 de lei pe zi.

Se schiază şi la Bucin, unde nu este nevoie de tunuri de zăpadă, stratul de omăt tasat măsurând 60 de centimetri grosime.

Pârtia "Havas" este dotată cu două teleschiuri şi nocturnă, iar tarifele pentru o urcare sunt de 4 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru copii, la teleschiul mare, şi de 2,5 lei la teleschiul mic, a precizat administratorul Magyari Elemer.

Potrivit acestuia, se poate opta şi pentru abonamentul de o zi la teleschi, care costă 40 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru copii. Un echipament complet de schi poate fi închiriat la Bucin cu 40 de lei.

La Borsec se schiază, deocamdată, doar pe Pârtia Speranţa, acoperită cu un stat de zăpadă ce variază între 50 şi 60 de centimetri şi care oferă condiţii bune pentru schi şi snowboard. Pârtia este prevăzută cu două tunuri mari de zăpadă, cu instalaţii de teleschi, nocturnă şi centre de închiriere pentru echipamente sportive.

Potrivit administrtorului Markos Sandor, abonamentul de urcare costă 40 de lei pe zi pentru adulţi şi 25 de lei pentru copii, iar un echipament de schi complet se poate lua în folosinţă pentru 25 de lei pe zi.

Staţiunea Harghita Băi oferă posibilităţi multiple de practicare a sporturilor de iarnă.

Pârtia "Csipike" este acoperită cu aproximativ 60 de centimetri de zăpadă şi încă de săptămâna trecută a fost asaltată de schiori şi snowboarderi.

"Se schiază în condiţii nu bune, ci foarte bune, drumul de acces în staţiune este curăţat, iar parcările sunt pregătite", a spus Peter Arpad, unul dintre administratorii pârtiilor din zonă.

Traselele sunt destinate atât schiorilor, cât şi celor care preferă snowboardingul, începând de la 8.00 şi până la ora 22.00.

O urcare costă 2 lei, iar abonamentele de schi sunt diferenţiate, costul fiind de 40 de lei pe persoană în intervalul orar 10.00-17.00 şi de 30 de lei/persoană între orele 17.00 şi 22.00, în nocturnă. Închirierea unui echipament de schi complet costă 35 de lei pe zi.

În staţiune se mai pot practica snowtubing-ul, săniuşul, patinajul în aer liber şi plimbările cu snowmobilul pe trasee special amenajate.

În Harghita se mai poate schia în bune condiţii pe pârtiile "Talvajos", în apropierea oraşului Miercurea Ciuc, la Băile Homorod, la Topliţa, în Lunca de Jos şi la Izvorul Mureşului, unde stratul de zăpadă are de la 40 la 60 de centimetri.

La rândul său, şeful Serviciului de Salvamont Harghita, Fekete Ors, a declarat, vineri, că salvatorii montani sunt pregătiţi să asigure asistenţă turiştilor pe mai multe pârtii din judeţ, atât la sfârşit de săptămână, cât şi în perioada sărbătorilor.

Prognoza meteo pentru sfârşitul de săptămână indică ger peste noapte şi vreme însorită, dar rece peste zi, asigurând menţinerea statului de zăpadă.