Eugen Nicolăescu a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru portofoliul Sănătăţii

Autor: Elvira Gheorghita 21.12.2012

În timpul audierii în comisiile de sănătate reunite, Eugen Nicolăescu a vorbit despre necesitatea stabilităţii sistemului şi crearea unui cadru legislativ care să nu necesite modificarea la fiecare schimbare de ministru, pentru că ceea ce a lipsit Sănătăţii a fost tocmai "lipsa de continuitate".

Totodată, Nicolăescu a vorbit despre finanţarea sistemului de sănătătate, recunoscând că pentru 2013 nu s-ar putea vorbi despre o creştere substanţială a bugetului, dar că există speranţa ca, la rectificarea din toamnă, Sănătatea să primească mai mulţi bani, întrucât împreună cu Educaţia reprezintă priorităţi ale Guvernului USL.

Nicolăescu a vorbit şi despre intenţia lui de a creşte contribuţia taxei pe viciu.

"Sper că în 2013 să reuşesc creşterea taxei pe viciu. Cred că mai mulţi bani ar putea veni la rectificarea bugetară. Nu pot spune că nu există corupţie în sistem sau fraudă, dar vreau să explic faptul că 80 la sută din cheltuielile unui spital merg pe cheltuielile salariale, abia restul de 20 la sută este pentru celelalte activităţi, deci frauda ar trebui să fie din acest segment. Cred că se impune un audit al programelor de sănătate, iar problema cea mai importantă este să reaşezăm finanţarea, pentru că atunci când am plecat (de la conducerea Ministerului Sănătăţii, n.r.), în 2008, am avut o colaborare serioasă între Casa de Asigurări de Sănătate şi Şcoala de Management Sanitar pentru a vedea de ce există diferenţe între tarifele pe caz ponderat de la un spital la altul", a mai spus Nicolăescu.

În legătură cu infrastructura, Nicolăescu a spus că doreşte reluarea unui proiect început de el în vechiul mandat, respectiv construirea unor spitale regionale de urgenţă şi dezvoltarea parteneriatului public-privat.

Eugen Nicolăescu şi-a exprimat indignarea în legătură cu decizia "unor persoane" de a închide Institutul Cantacuzino.

"România are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino. A fost o bătaie de joc ceea ce s-a întâmplat cu acest institut. Este de neacceptat şi, dacă voi putea să găsesc vinovaţii, o voi face. Mi s-a spus că, cu 10 milioane de euro, în şase luni institutul şi-ar putea relua activitatea, mai mult de atât, ar putea exporta vaccinuri. România are nevoie de acest institut. Reluarea activităţii la Cantacuzino este un semnal pentru populaţie că erorile se corectează", a mai spus Nicolăescu.

În legătură cu coplata, Nicolăescu a spus că atâta timp cât nu este încă echilibrat sistemul, nu crede că este de discutat. Ar putea fi o coplată oarecare, de un leu, numai să înţeleagă oamenii că sănătatea nu este gratuită.