Ce companii oferă cele mai mari şanse de angajare la sfârşit de an?

Autor: Corina Mirea 19.12.2012

Outsourcing, auto sau vânzări directe de cosmetice, sunt doar câteva dintre sectoarele în care românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au cele mai mari şanse de angajare în luna decembrie.

Printre companiile care au scos la concurs cele mai multe posturi vacante pentru aceştia înainte de Crăciun se numără Oracle (cu 83 de oferte de muncă), Computer Generated Solutions (care are 70 de posturi vacante), Oriflame, Avon şi Studio Moderna (fiecare având 50 de joburi disponibile), sau Continental Automotive Group (cu peste 45 de locuri de muncă vacante), potrivit site-urilor de recrutare online BestJobs şi eJobs.

"Faptul că există firme din automotive care fac angajări în perioada aceasta este oarecum contra curentului, pentru că piaţa auto este în scădere. Cred că putem vorbi despre un caz special, în care aceste companii au făcut nişte extinderi ale business-ului şi acum trebuie să le susţină cu personal nou. În ceea ce priveşte firmele de outsourcing, ele au făcut întotdeauna angajări, doar că până acum nu prea s-a observat acest lucru, pentru că în acelaşi timp erau şi alţii care făceau recrutări", spune Florin Godean, country manager al grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane Adecco România, care a avut afaceri de 36,7 milioane de euro anul trecut. În acelaşi timp, el mai precizează că cele mai multe locuri de muncă disponibile în această perioadă vin din zona serviciilor externalizate sau cea de outsourcing, pentru că cei mai mulţi angajatori încearcă să îşi acopere locurile de muncă rămase vacante în ultima perioadă.

"În general, companiile din zona de outsourcing înregistrează una dintre cele mai mari fluctuaţii la nivel de personal, în jur de 20%. Prin urmare, este o situaţie normală, în care acestea îşi acoperă numărul de poziţii rămase vacante sau chiar încearcă să îşi dezvolte un pool de talente", adaugă Godean. De altfel, angajatorii din outsourcing au fost printre cei mai activi de pe piaţa locală, angajând în ultimii patru ani circa 11.000 de persoane, numărul total al salariaţilor din acest sector ajungând la 30.000 de persoane în prezent. Însă în timp ce salariul unui angajat care lucrează în zona de servicii externalizate porneşte de la 300 de euro net pe lună pentru asistenţă telefonică în limba română, salariul unui inginer care ocupă un post de entry-level într-o companie din industria auto porneşte de la 400 de euro net pe lună, potrivit informaţiilor din piaţă.

În topul angajatorilor care au scos la concurs printre cele mai multe locuri de muncă în luna decembrie se mai numără şi Hella România (cu 41 de joburi disponibile), Emerson România (cu aproape 30 de oferte de muncă), Genpact (care are 25 de posturi vacante) şi Orange România (cu 24 de joburi).

Printre cei mai mari jucători de pe piaţa de recrutare online se mai numără portalurile de recrutare HiPo.ro, MyJob sau Tjobs.ro.