Guvernul vrea să unească supravegherea pieţelor financiare în trei luni, dar britanicilor şi polonezilor le-a luat câţiva ani

Autor: Roxana Pricop 19.12.2012

Guvernul a dat startul unei curse contra cronometru la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere care trebuie până pe 15 martie 2013 să aibă conducerea numită de Parlament. În intervalul scurt de timp până la expirarea termenului limită trebuie găsite soluţii la cum anume va funcţiona această instituţie, cum vor fi armonizate diferitele structuri de supraveghere, dar mai ales cât de eficient vor fi reduse costurile.

 

ASF, avizată marţi 18 decembrie de Guvern, este autoritatea care va supraveghea piaţa de capital, pensiile private şi asigurările şi care se va înfiinţa prin comasarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP) şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Aceste comisii au un istoric de funcţionare de peste 15 ani şi au împreună 450 de angajaţi. Fiecare dintre aceste trei comisii are direcţii proprii de reglementare şi autorizare, de supraveghere, investigaţii şi control, şi nu este clar încă cum anume vor fi încorporate în viitoarea autoritate unică. Mai mult, fiecare din pre­şedinţi, vicepreşedinţi şi comisari are consilieri şi experţi proprii şi sunt membri ai diferitelor gru­pruri de lucru din cadrul organismelor europene de supraveghere.

 

Singura certitudine este că până pe 15 martie Parla­mentul trebuie să aleagă viitoarea conducere a ASF, formată din 15 membri, din care un preşedinte şi trei vicepreşedinţi. Intervalul de timp până la care trebuie clarificate aspectele de funcţionare este extrem de scurt, mai ales că nu este vorba despre maximizarea profiturilor ca în cazul fuziunii unei companii, ci despre o eficientizare a supravegherii unor pieţe financiare cu o valoare estimată la 20 miliarde de euro.

 

De asemenea, nu este însă foarte clar de ce această autoritate trebuie să aibă conducere până în martie 2013. O problemă de extremă urgenţă dar care nu ţine prima pagină pe agenda Parlamentului şi nici a Guvernului este expirarea termenului limită (aprilie 2013) până la care România trebuie să aibă o nouă lege a retrocedările aşa cum s-a angajat faţă de CEDO.

 

Ziarul Financiar a scris în nenumărate rânduri despre oportunitatea eficientizării supravegherii printr-o autoritate unică. Cu toate acestea un demers de o asemenea amploare necesită timp pentru ca lucrurile să funcţioneze.

 

În Marea Britanie de exemplu, înfiinţarea unei autorităţi unice a durat mai mulţi ani şi s-a făcut în etape: în 1997 a fost emisă legea, în 1998 FSA, responsabilă de supravegherea pieţei de capital, a preluat supravegherea sectorului bancar, în 2004 FSA a preluat supravegherea asigurărilor. În 2010, Marea Britanie a anunţat că vrea să înlocuiască FSA cu două instituţii de supraveghere.

 

Şi în Polonia a durat mai mulţi ani, iar procesul de unificare a supravegherii pieţelor financiare s-a finalizat în 2006, în anul 2003 fiind unite comisiile de supraveghere a pensiilor şi asigurărilor.

 

„Conducerea ASF va fi numită de Parlament în martie însă armonizarea vechilor structuri va fi un proces care va necesita timp şi va începe ulterior numirii conducerii. Noii conducători va trebui să prezinte Parlamentului un buget şi o organigramă cu personalul autorităţii“, a spus Mircea Ursache, fostul preşedinte al AVAS.

 

Înfiinţarea autorităţii unice de supraveghere a avut însă un efect de stimulare a activităţii CNVM. Unul dintre motivele înfiinţării ASF au fost neregulile din activitatea CNVM şi CSA. În ultima lună, CNVM a decis să preia atribuţiile de constatare a acţiunilor concertate la SIF-uri şi a propus modificări la modul de calcul al activelor Fondului Proprietatea.