Supriza Casei de Sănătate pe final de an: cardul de sănătate devine obligatoriu din ianuarie. Galerie FOTO

Autor: Ioana David 19.12.2012

Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS), documentul de identificare al pacientului în sistemul de sănătate, va fi obligatoriu din luna ianuarie, a anunţat astăzi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituţia care a implementat acest proiect.

”Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat şi completează Reţeta Electronică, sistem deja utilizat şi care va deveni obligatoriu de asemenea tot de la 1 ianuarie 2013”, a spus Doru Bădescu, preşedintele CNAS.

Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani va conţine datele de identificare ale posesorulu: numele, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere şi diferit de CNP), precum şi informaţii medicale despre deţinător.

Prin intermediul cardului se va verifica dacă un pacient este asigurat sau nu, în timp ce prin intermediul acestuia medicii de familie şi cei de la urgenţe vor avea acces la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor.

“Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical”, mai arată datele CNAS.

Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii.

CNAS a anunţat că a finalizat implementarea şi testarea Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) la Arad printr-un proiect pilot, primul beneficiar fiind un veteran de război.