Guvernul susţine proiectul MS şi SUA privind telemedicina în zone rurale greu accesibile

Autor: Elvira Gheorghita 18.12.2012

Guvernul a aprobat, marţi, memorandumul privind colaborarea cu Guvernul Statelor Unite ale Americii (USTDA) în domeniul dezvoltării telemedicinei în zonele rurale şi greu accesibile, pentru care Camera de Comerţ a SUA a alocat, în septembrie, Ministerului Sănătăţii 422.786 de dolari.

Prin Memorandumul aprobat marţi, Guvernul a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea colaborării cu Guvernul SUA în domeniul telemedicinei şi acordul pentru demararea, în 2013, a analizei posibilităţilor de implementare a recomandărilor unui studiul de fezabilitate rezultat în urma acestei colaborări, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

În septembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) a primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare suma de 422.786 de dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale, izolate.

Acordul de finanţare dintre USTDA şi Ministerul Sănătăţii a fost semnat la sediul Ambasadei USA de către Duane Butcher, adjunctul şefului Misiunii Diplomatice SUA şi Raed Arafat, subsecretar de stat la data semnării documentului.

"Finanţarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care să ne evidenţieze îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare în acest sens cu partea americană, mai avem un proiect pilot implementat în zona Deltei Dunării, care funcţionează de câteva luni şi prin care am făcut legătura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judeţean din Tulcea", declara în septembrie Raed Arafat.

România are o experienţă de nouă ani în dezvoltarea sistemului de telemedicină. Sistemul actual priveşte, în special, relaţia dintre ambulanţele de urgenţă şi spitale. După Bucureşti şi Târgu Mureş, în prezent în sistemul sanitar se testează al treilea nod de telemedicnă, care este la Iaşi şi prin care sunt conectate 30 de spitale din zona Moldovei.

Acest sistem poate fi aplicat şi cabinetelor medicale din zonele rurale, care pot fi conectate la centrele de recepţie a datelor medicale din spitalele judeţene.