Averea noului şef al asigurărilor: 160.000 euro/an din dobânzi, 840.000 mp terenuri în Bucureşti, în ţară şi în Turcia

Autor: Ciprian Botea 18.12.2012

 

 


Daniel Tudor, care deţine funcţia de pre­şedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) din luna octombrie, a încasat anul trecut dobânzi de 780.000 de lei (circa 160.000 de euro) din depozite şi conturi curente, potrivit declaraţiei de avere a soţiei sale Doina Tudor, care a câştigat în 9 decembrie un mandat de senator din partea Uniunii Social-Liberale.
 
Având în vedere nivelul dobânzilor la depozite, de 5-6% pe an, rezultă că şeful CSA are economii la bănci de echivalentul a 2-2,5 milioane de euro. Soţia sa are nu mai puţin de 25 de conturi curente şi depozite la bănci, sumele strânse în aceste conturi ajungând la echivalentul a 2,4 milioane de euro.
 
Noul şef al CSA are în proprietate opt terenuri intravilane şi agricole în Bucureşti, Buzău şi Ilfov, dar şi un teren în Turcia. El deţine şi o casă în Turcia, cu o suprafaţă de 540 de metri pătraţi, dar şi un apartament în Statele Unite şi două în Belgia. El mai are trei case şi un apartament în Capitală.
 
Tudor are de departe cea mai mare avere dintre cei şapte membri ai consiliului CSA. De exemplu, ceilalţi şase membri ai consiliului au împreună depozite şi conturi curente de circa 1,5 milioane de euro. Declaraţia de avere a şefului CSA nu a fost publicată deocamdată pe site-ul instituţiei sau pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate cu toate că au trecut deja două luni de la numirea în funcţie. Conform legii, declaraţiile de avere trebuie depuse în termen de 30 de zile de la preluarea funcţiei.
 
Tudor se angajase în timpul audierilor pentru funcţia de preşedinte al CSA în faţa comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament să publice pe site-ul instituţiei salariile conducerii, dar ulterior a renunţat la această idee, motivând că legislaţia europeană nu îi permite acest lucru. Salariile membrilor a consiliului CSA nu sunt publice, peste rubrica aferentă veniturilor din declaraţiile de avere fiind aplicată pastă corectoare. Salariile şefilor CSA depăşesc însă 20.000 de euro lunar, potrivit unor informaţii din piaţă.
 
Daniel Tudor, 55 se ani, a condus compania de asigurări Ardaf până în 2009 şi a fost susţinut la conducerea CSA de Uniunea Social Liberală după revocare suprinzătoare din funcţie a fostului preşedinte al instituţiei Constantin Buzoianu. El a lucrat înainte de ’89 în Belgia, iar ulterior s-a întors în ţară şi a înfiinţat RAI Asigurări, o companie absorbită de Ardaf anul trecut.
 
Tudor a vândut în 2007 compania pe care a fondat-o, RAI, către fondul de investiţii ceh PPF, fond care a cumpărat ulterior şi Ardaf. Ardaf a fuzionat în toamna anului trecut cu subsidiara locală a grupului italian Generali,  care are un joint venture cu PPF pentru Europa Centrală şi de Est
 
Tudor spune că a încasat "câteva milioane de euro" din vânzarea RAI, dar nu peste 10 milioane euro. Surse din piaţa asigurărilor afirmă că el avea 100.000 de euro salariul lunar brut ca director general la Ardaf. La începutul anilor ’90 el a fost reprezentantul în România al Europ Assistance, iar înainte de ’89 a lucrat la compania de asigurări Royal Belge.
 
 
 
Ce avere are noul şef al CSA
 
- opt terenuri intravilane şi agricole în Bucureşti, Buzău, judeţul Ilfov şi un teren în Turcia cu o suprafaţă totală de aproape 840.000 mp;
 
- trei case în Bucureşti şi una în Turcia, cu suprafeţe între 78 şi 1.780 mp; un apartament în Bucureşti, două în Belgia şi unu în SUA;
 
- venituri anuale de 7.800 de lei din chirii şi de aproape 679.000 de lei (160.000 de euro) din dobânzi; venituri din dividende de 1.100 de lei;
 
- împrumuturi de 254.000 de euro şi de 132.000 de lei acordate unor firme pe care le deţine; cotă de 50% din acţiunile companiei RIAS SRL;
 
- soţia lui Tudor deţine 25 de conturi bancare cu o valoare de 2,1 mil. euro, 174.000 de lei şi 745.000 de dolari; ea mai deţine patru terenuri, o casă, două autoturisme, două bărci cu motor, dar şi bijuterii şi ceasuri de 100.000 de euro.